Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися події

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У Казахстані вже четвертий день тривають масові протести по всій країні. Причиною стало підвищення ціни на скраплений газ, який використовують для заправлення транспорту. Окрім зниження ціни, протестувальники вимагають відставки уряду, президента та парламенту. На тлі цього в інформаційному просторі вже неодноразово почали з’являтися порівняння з українським Майданом 2013-2014 років, однак у пришвидшеному режимі. Політолог Олег Саакян у розмові зі «Слово і діло» розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з подіями в Україні та спрогнозував, якими можуть бути сценарії розвитку ситуації далі.

За словами політолога Олега Саакяна, порівняння з українським Майданом 2013-2014 років будь-яких інших революційних протестів є вкрай некоректним.

«Зрозуміло, що всі протести схожі один на одного за формою, але далеко не по суті. До того ж, тут різний контекст, різна політична культура Казахстану та України. Це не дає змоги проводити паралелі, окрім того, що це протести на пострадянському просторі проти авторитарного режиму. В усьому іншому – це окреме самодостатнє явище всередині країни, яке своїм корінням тяжіє до інших акцій протесту, зокрема, нафтових (які були у Казахстані на початку 2010-тих років – ред.)», – зазначив експерт.

Він додав, до того ж, порівняння з українським Майданом часто використовується російською пропагандою в негативному руслі, що, відповідно, створює для України певні ризики.

На думку Саакяна, Росія зробила висновки з кількох революцій в Україні і з білоруського кейсу, і зараз діє, враховуючи цей досвід.

«Де-юре, направлення російських військ до Казахстану – це допомога казахстанській владі на її звернення, де-факто, – це інтервенція російських військ, яка матиме довготривалі та негативні ефекти для казахстанського суверенітету. Тобто, таким чином не вирішується конфлікт між суспільством та владою, він лише придушується, напруження буде лише зростати, питання в тому, в короткостроковій чи довгостроковій перспективі», – вважає політолог.

Саакян припустив, що кількість російських військ може збільшуватися, тому РФ зможе ще більше впливати на ситуацію всередині Казахстану і «торгувати» своєю присутністю там з іншими регіональними гравцями – Китаєм та Туреччиною, які так само мають свої інтереси у цьому регіоні.

«Стратегічно, на сьогодні Росія є ключовим «бенефіціаром» цієї ситуації. У випадку хаотизації або повномасштабної дестабілізації ситуації, цілком імовірно, що для Російської Федерації відкриється план Б. План А – нарощувати вплив усередині Казахстану, що Росії меншою мірою вдавалося протягом останніх десятиліть», – зазначив експерт.

Також Саакян назвав три сценарії розвитку подій, які, на його думку, є найбільш імовірними.

Сценарій 1. Протести вдається придушити, конфлікт не вирішується, а просто переходить в пригнічену форму, потім буде його новий виток, уже більш радикальний.

Сценарій 2. Вдасться досягти певного внутрішньо-політичного компромісу, проте все одно спостерігатиметься посилення впливу Російської Федерації всередині Казахстану.

«Відповідно, це буде «хиткий мир», який базуватиметься на зовнішньому консенсусі, а не лише на внутрішньому. В умовах кланової системи Казахстану, це може перевести конфлікт в інші форми і в такому випадку складно спрогнозувати, яким буде внутрішній політичний процес у країні. З точки зору зовнішньої політики – це буде зменшення суб’єктності Казахстану», – вважає Саакян.

Сценарій 3. РФ придушити протести не вдасться, також не вдасться досягти компромісу.

«Тоді Росія, ймовірно, буде збільшувати свою військову присутність, будуть збільшуватися репресії, може бути прообраз громадянського протистояння. У такому разі може бути розіграна етнічна карта – оскільки втручання у внутрішні справи Казахстану, нехай і формально на запрошення самої влади, робить з Росії внутрішньополітичного гравця. Цілком імовірно, що протест проти влади і режиму може згодом нести характер антиросійського протесту», – зазначив політолог.

За його словами, для України нині будь-яка дестабілізація в Казахстані становить більше ризиків, ніж плюсів.

«Казахстан є для України важливим партнером – і торговельним, і безпековим. Відповідно обриви тих зв’язків, які існують, для України несуть щонайменше, короткострокові негативні наслідки», – наголосив він.

Також Саакян додав, що не варто «тішити себе тим, що ситуація в Казахстані може відволікати ресурси Росії від України».

«У Росії з’являється ще один конфлікт, яким вона може торгувати на геополітичній мапі. Наприклад, у російсько-турецьких відносинах з’являється ще одна шахова дошка, де у РФ є кращі карти на руках, ніж у карабаському кейсі, де Туреччина має більше можливостей вести свою гру і перегравати Росію», – розповів експерт.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Олег Жданов розповів, до чого може призвести введення військ РФ та Білорусі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: