Нормандський формат: Макрон розповів, коли країни ініціюють зустріч

Читать на русском
Востаннє лідери нормандської четвірки проводили зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року.
European Pressphoto Agency

Франція та Німеччина ініціюють чергову зустріч в нормандському форматі вже протягом кількох наступних тижнів, для пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо України.

Про це у Парижі під час пресконференції за підсумками зустрічі з колегією Єврокомісії заявив президент Франції Емануель Макрон сьогодні, 7 січня.

«Ми запропонуємо наш спільний погляд щодо архітектури європейської безпеки, і ми вже це робимо в поточній ситуації, наприклад, у випадку з Україною. Це нормандський формат. З канцлером Шольцем ми запропонували провести ще одну зустріч протягом наступних тижнів… Геополітична ситуація в регіоні потребує, щоб Європа і ЄС пропонували своє бачення, діяли та сідали за стіл переговорів з усіма учасниками, щоб просувати вперед у цих ключових напрямках», - сказав Макрон.

Французький президент зазначив, що одним із пріоритетів французького головування в раді ЄС буде завершення роботи над стратегічним компасом ЄС, який має визначити пріоритети розвитку спільних спроможностей Європи у сфері безпеки й оборони.

«Ми маємо спільну позицію в Європі щодо необхідності діяти більш скоординовано. Ми маємо спільні підходи щодо промисловості, щодо спільних проєктів, які ми будемо просувати вперед. Це буде зміцнювати нашу стратегічну автономію, дасть можливість мати потужну європейську оборону та більшу технічну та технологічну автономію. Це абсолютно ключовий напрямок», - наголосив президент Франції.

Зазначимо, що востаннє лідери нормандської четвірки проводили зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року.

Міжнародна політика: основні загрози для України у 2022 роціРосія стане основним тізером в усіх геополітичних викликах 2022-го року, які стосуватимуться України. Основні загрози та виклики аналізував політолог Олександр Радчук.

Нагадаємо, що у Росії підбили підсумки зустрічі «нормандських радників».

Раніше ми писали про те, що глава Офісу президента України Андрій Єрмак 4 січня провів телефонну розмову з представниками європейських країн нормандського формату – Франції та Німеччини перед їхньою поїздкою до Москви.

Також, у Німеччині заявили про готовність до переговорів з Росією у будь-якому форматі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: