Росія завела переговори у ТКГ та в Нормандському форматі у глухий кут – ЄС

Читать на русском
Переговори у ТКГ та у Нормандському форматі зайшли в глухий кут через те, що Росія категорично відмовилася визнавати себе стороною конфлікту на сході України.
З відкритих джерел

Переговори у ТКГ та у Нормандському форматі зайшли в глухий кут через те, що Росія категорично відмовилася визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу про агресію Росії проти України та незаконну окупацію Криму, оприлюднену на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

«Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально, шляхом конструктивної участі у переговорах у рамках ТКГ, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі у Нормандському форматі заводить у глухий кут ці переговорні формати», - наголошується в заяві.

Примус до дзвінка: чого чекати від розмови Байдена і ПутінаПісля розмови Байдена і Путіна Україну під загрозою ескалації можуть змусити виконувати Мінські угоди.

Минуло вже два роки від часу проведення останнього «нормандського» саміту, на якому було підписано документ під назвою «Загальні узгоджені висновки», нагадали в Євросоюзі.

«Ми шкодуємо, що більшість узгоджених тоді заходів й досі не реалізовані, хоча домовленості на технічному рівні були досягнуті у робочих групах ТКГ. Втім, вони залишаються заблокованими на політичному рівні», - зазначають у Євросоюзі.

Окрім того, висловлюється жаль щодо того, що на Міністерській раді ОБСЄ 2-3 грудня у Стокгольмі Росія вкотре «не взяла участі у переговорах щодо декларації про зусилля ОБСЄ у напрямку досягнення миру в Україні».

У ЄС стурбовані через погіршення ситуації з безпекою на сході України внаслідок різкого зростання порушень режиму припинення вогню та нарощування Росією військових сил поблизу кордону.

«Будь-яка загрозлива або дестабілізуюча поведінка є неприйнятною. Ми закликаємо Росію дотримуватись існуючих механізмів у рамках Віденського документу щодо прозорості переміщень та здійснити деескалацію напруженості», - підсумували в ЄС.

Нагадаємо, влада Росії відмовилася від нового перемир'я на Донбасі, яке запропонувала встановити Україна з 00.01 10 грудня.

Також зазначимо, що в Офісі президента повідомили, що Зеленський готовий до прямих переговорів з Путіним.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: