Пандемія коронавірусу: яких наслідків очікувати Україні у 2022 році

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Дедалі частіше епідеміологи та науковці говорять про поступове зниження темпів поширення нових штамів коронавірусу COVID-19. Новий штам «Омікрон» хоч і поширюється більш швидкими темпами, проте медики фіксують зменшення кількості смертельних випадків від цього різновиду коронавірусу.

Це не означає, що пандемія цілком втрачає позиції – навпаки. Експерти зауважують, що у країнах із низьким рівнем вакцинації пандемія може не лише розвинутися швидше та вразити більшу частину населення, але й стимулювати появу нових штамів. Тим паче, наслідки для здоров’я від того ж самого «Омікрону» досі досконало не вивчені – коронавірус небезпечний не лише своїм перебігом, але й ускладненнями після хвороби.

Яких саме тенденцій у боротьбі з пандемією очікувати українцям у новому 2022-му році? Як пандемія вплине на різні сфери життя?

Частіше – про оптимістичний сценарій

Попри те, що в експертній спільноті переважають оптимістичні сценарії щодо зниження темпів поширення нових штамів коронавірусу у 2022 році, все ж хвороба залишається небезпечною саме для країн із меншою кількістю вакцинованих громадян.

Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомоЗ'явився новий штам ковіду Омікрон. Які симптоми, чи небезпечний та чи ефективні проти нього вакцини – у матеріалі.

На цій тенденції зауважують у Всесвітній організації охорони здоров'я: «переламати» ситуацію із поширенням коронавірусу людству вдасться тоді, коли загалом глобальний рівень вакцинації досягне позначки у 70%. Нині цей показник становить 50%.

На прикладі поширення штаму «Омікрон» вірусологи відзначають характерну тенденцію – хоча швидкість та географія заражень збільшується, агресивність збудника зменшується, а значить – він втрачає свій епідеміологічний потенціал. Щоправда, залишається суттєва небезпека – оскільки темпи заражень від «Омікрону» зросли – так само зросло і навантаження на систему охорони здоров’я. А саме цей фактор впливає на можливості держави ефективно і системно протистояти пандемії.

Крім того, у ВООЗ прогнозують не лише ослаблення темпів поширення самого вірусу, але й появу нових, більш ефективних вакцин проти COVID-19 другого та третього поколінь. Разом із запровадженням так званих бустерних доз та продовженням вакцинації населення – пандемія поступово перейде у фазу ендемії, а згодом коронавірус може стати ще одним різновидом сезонних хвороб, на кшталт грипу.

Темпи вакцинації – секрет успіху

Для України початок 2022-го року, швидше за все, принесе ще одну хвилю коронавірусу. Штам «Омікрон» швидкими темпами поширюється в країнах Європи, навіть там, де рівень вакцинації давно перевищив 50%. Зазвичай, в Україні поширення нового штаму проявляється із затримкою у 1,5-2 місяці, тож цілком ймовірно, що збільшення кількості захворювань слід очікувати у другій половині лютого – на початку березня 2021-го.

Пандемія COVID-19: що відомо про штами коронавірусуЯкі штами коронавірусу викликають найбільше занепокоєння та які у них є особливості – на інфографіці.

Чи буде ще один спалах захворювання наприкінці цього року – багато в чому залежить від самих українців та темпів вакцинації. Уряд заздалегідь продовжив дію карантину щонайменше до 31 березня, а в МОЗ повідомили, що держава вже домовилася про закупівлю майже 42 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 – цього має вистачити для ревакцинації двома дозами 70% дорослого населення країни. Крім того, розпочалася кампанія із введення додаткової дози вакцини від COVID-19, яка передбачає щеплення бустерною дозою окремих категорій населення.

Слід визнати, що попри всі зусилля уряду, в Україні – одні з найнижчих темпів вакцинації в Європі: на початку 2022-го загальна кількість громадян, які щепилися двома дозами вакцини становила 33,52% від загальної кількості населення. Враховуючи нові виклики та необхідність бустерної дози, українцям потрібно пришвидшитися – адже вищий відсоток вакцинації зменшує темпи поширення вірусу та дає змогу легше перехворіти, а значить –знизити навантаження на систему охорони здоров’я.

Уроки пандемії

У разі запровадження нових жорстких обмежувальних заходів – економіка України відновлюватиметься більш повільними темпами. У прогнозі Мінфіну на 2022-й йдеться також про те, що нові штами коронавірусу та поширення їх у світі можуть призвести до зниження темпів зростання ВВП та вищої інфляції. Проте порівняно із ситуацією у 2020-2021-х роках з’явилася суттєва відмінність – хвилі пандемії стають все більш контрольованими, наслідки вдається передбачити, а економіці – прилаштуватись.

«Бонусна тисяча»: на які цілі президенти та прем’єри запроваджували грошові виплатиХто з президентів та прем’єрів обіцяв грошові виплати та за що, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

За два роки світ загалом і Україна зокрема – пристосувалися до життя із карантинними обмеженнями. Пандемія суттєво вплинула на економіку світу, й додала як штучних перешкод, так і нових можливостей. Так, туристична галузь ще довго відновлюватиметься – уряди країн намагаються не ризикувати й не поспішають знімати карантинні обмеження. З іншого боку, додасть у розвитку місцевий туризм – в поточному році цьому сприятимуть й виплати 1000 гривень від держави громадянам, які пройшли курс вакцинації. Частина виділених коштів піде на купівлю квитків для внутрішніх подорожей всередині України.

Пандемія стимулювала перетворення у медичній галузі – зокрема, йдеться про покращення загального стану готовності українських медиків та лікарень до кризових ситуацій, очікується збільшення зарплат та зміни у методах лікування.

Слід очікувати, що 2 роки карантинних обмежень суттєво позначаться на освітній галузі та у зміні підходів в організації робочого процесу, надто коли йдеться про офісних працівників та сферу обслуговування. Безумовно, ефективність деяких видів робіт буде переглянута, і цілком ймовірно – це вплине як на рівень заробітків і доходів, так і на суміжні сфери життя. Наприклад, можуть бути переглянуті підходи до логістики та пересування робітників, їхнього режиму роботи, відчуватиме на собі зміни і ринок нерухомості – особливо у великих містах. Тривалий час відновлюватиметься галузь культури, мистецтва та розваг.

Як і торік, у 2022-му світ все ще долатиме наслідки пандемії. У ВООЗ наголошують, що гостра фаза поширення вірусу, можливо, і мине у поточному році. Проте ризики залишаються – особливо на тлі труднощів із вакцинацією та несправедливістю, нерівністю під час розподілу вакцин.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: