Пандемія коронавірусу: як у 2022 році розвиватиметься ситуація в Україні та світі

Читать на русском
Як розвиватиметься пандемія ковіду у 2022 році. Головними загрозами є вакцинна нерівність та поява нових штамів.
Слово і діло

У Всесвітній організації охорони здоров'я висловили обережне припущення, що гостра фаза пандемії коронавірусу може закінчитися вже в 2022 році. Є тільки одне «але»: для цього країни повинні покінчити з несправедливістю та нерівністю під час розподілу вакцин. Для закінчення пандемії до липня потрібно прищепити 70% населення планети, наприкінці ж минулого року щеплено менше 50%. Ця цифра, а також поява нового штаму «Омікрон» (від якого ще не до кінця зрозуміло чого чекати) залишають мало місця для оптимізму. Як розвиватиметься ситуація з коронавірусом у 2022 році у світі та зокрема Україні – у матеріалі «Слово і діло».

Один із головних ризиків 2022 року – вакцинна нерівність

Пандемія триває вже два роки, але на відміну від 2020-го, коли поширення COVID-19 заскочило всіх зненацька, і 2021-го, коли в більшості країн тільки-но починалася вакцинація, у 2022 році світ буде краще до неї підготовлений – насамперед завдяки наявності ефективних вакцин, нових методів лікування та перевірених карантинних заходів.

Через рік після появи на ринку перших вакцин проти коронавірусу у всьому світі було введено близько 8,5 млрд доз.

Водночас існує нерівність, про яку і кажуть у ВООЗ: у країнах з високим рівнем доходу близько 67% людей отримали хоча б одну дозу вакцини, а в країнах із низькими доходами цей показник не перевищує 10%. У ВООЗ вважають, що у 2022 році цей дисбаланс може ще більше посилитись, оскільки чимало країн проводять бустерну вакцинацію у відповідь на появу «Омікрону».

Коронавірус в Україні: динаміка інфікованих, померлих та вакцинованих у 2021 роціЯкою була динаміка інфікованих, померлих та вакцинованих у 2021 році, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

У ВООЗ зазначають, що доки одні країни запроваджують додатковий захист, в інших країнах зростає ризик появи нових, більш небезпечних варіантів коронавірусу. «Програми безперервної ревакцинації, швидше за все, продовжать пандемію, а не покладуть край», – заявив глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус.

За словами директора програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкла Райана, головним доказом цього є поява «Омікрону»: «Вірус скористався нагодою, щоб розвинутися».

Одним із найпесимістичніших сценаріїв Райан назвав вихід пандемії COVID-19 з-під контролю на тлі постійної появи нових варіантів вірусу.

Великі надії на нові пігулки від COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров'я покладає великі надії не лише на вакцини, а й нові противірусні препарати.

США, а також Європейське агентство з питань лікарських засобів, вже схвалили використання препарату Paxlovid, розробленого американською фармакологічною компанією Pfizer.

Paxlovid – пероральний препарат, призначений для лікування коронавірусу на початковій стадії. Його можна приймати дорослим та дітям від 12 років (вага людини повинна становити мінімум 40 кг). Препарат призначають після встановлення діагнозу і протягом п'яти днів з моменту появи симптомів – насамперед, для людей з високим ризиком тяжкого перебігу захворювання. Схема – три таблетки вранці та три ввечері.

За даними досліджень компанії, Paxlovid є ефективним проти всіх штамів коронавірусу, зокрема «Омікрону». Його ефективність щодо запобігання ризику госпіталізації або смерті становить 89%.

Ще один препарат від коронавірусу Molnupiravir розробили американські фармацевтичні концерни Merck та Ridgeback Biotherapeutics. Ліки також випускають у формі пігулок, їх потрібно почати приймати не пізніше ніж через п'ять днів після появи симптомів (чотири таблетки вранці та чотири увечері).

Пандемія COVID-19: що відомо про штами коронавірусуЯкі штами коронавірусу викликають найбільше занепокоєння та які у них є особливості – на інфографіці.

Утім, таблетки Molnupiravir виявилися менш ефективними, ніж Paxlovid: вони знижують ризик госпіталізації або смерті на 30%, хоча початкові дослідження свідчили про 50%.

Є ще два препарати проти коронавірусу, які дозволило застосовувати Європейське агентство з лікарських засобів. Таблетки Xevudy, розроблені британською компанією GlaxoSmithKline та американською Vir Biotechnology, призначені для дорослих та дітей віком від 12 років із підвищеним ризиком тяжкого перебігу захворювання. Препарат Kineret від шведської компанії Swedish Orphan Biovitrum, як стверджується, може знизити ушкодження нижніх дихальних шляхів при захворюванні на коронавірус.

За словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, нові препарати значно збільшать шанси на виживання пацієнтів із коронавірусом у тяжкому стані у 2022 році. Але наголошується, що вони не є альтернативою вакцинації.

Коронавірус в Україні: чого чекати у 2022 році

На початку 2022 року в Україні триватиме спад захворюваності на коронавірус. Але вже наприкінці лютого прогнозується нова хвиля захворюваності, спричинена штамом «Омікрон» (перші випадки інфікування вже зареєстровані).

«З 15-20 лютого ми можемо отримати початок наступної хвилі. Для того, щоб її не було, нам потрібно вакцинуватися. Те, що буде ще одна хвиля, ми впевнені. Інша справа, наскільки суспільство буде свідоме, щоб вакцинуватися і підійти дуже спокійно до цих речей. Але це прогноз, все залежить від того, як поводитимуться наші громадяни», – розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, можливість запровадження нового локдауну через «Омікрон» зараз не розглядається, але залежно від розвитку ситуації «можливо все»: «Адже ми розуміємо, що «Омікрон» може призводити до непередбачуваних наслідків. Спрогнозувати остаточно, яка кількість хворих фіксуватиметься, яким буде навантаження і немає можливості, але локдаунів поки що не очікуємо».

З січня деякі категорії громадян (старше 60 років та із груп ризику) можуть отримати бустерну дозу вакцини – міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав указ.

Щодо запасів вакцини від коронавірусу, то на кінець року в Україні було 9-10 млн доз, які будуть використовуватися вже в 2022-му. Україна підписала два контракти на постачання нових партій: з Pfizer на постачання 25 млн доз вакцини та з CoronaVac на постачання близько 6,5 млн доз. Крім того, ми будемо отримувати вакцину в рамках механізму COVAX, очікується близько 10 млн доз.

Орієнтовно у першому кварталі 2022 року Україна має отримати таблетки від коронавірусу за контрактом із Pfizer.

«До кінця 2022 року Україна має загалом вакцинувати до 70% населення, тобто ще потрібно 30%, і, мабуть, це буде найважчий етап вакцинації, тому що насамперед легко вакцинувати тих, хто готовий, розуміє необхідність, займає черги», – заявив голова національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федір Лапій. За його словами, невакцинованими залишилися люди, до яких з різних причин «дуже важко достукатися».

У світі зафіксували рекордну кількість випадків коронавірусу за добу – понад мільйонУкраїна за цією статистикою опинилася на 43 місці по всьому світу, і на 20 місці безпосередньо в Європі.

У Київській школі економіки прогнозують, що епідемія коронавірусу в Україні швидко не згасне. У першому півріччі буде нова велика хвиля захворюваності, а ситуація у другому півріччі залежатиме від кількох факторів. «Перший фактор – від вакцинації: якою буде стеля, чи зможемо ми досягти 70% вакцинації дорослого чи всього населення. І також розвиток епідемії у другому півріччі залежатиме від того, як між собою взаємодіятимуть різні штами. Чи витіснять вони один одного. Чи з'являтимуться нові мутації і якщо так – які характеристики вони матимуть», – розповів керівник Центру економіки охорони здоров'я КШЕ Юрій Ганіченко.

Аналітики Українського центру охорони здоров'я у 2022 році прогнозують дві хвилі захворюваності на коронавірус – навесні та восени. Зростання нових випадків COVID-19 може розпочатися вже після новорічних свят, пік буде наприкінці лютого-березні. У квітні та травні ситуація нормалізується, влітку буде сезонний спад рівня захворюваності. «Весняна хвиля буде передбачуваною та практично неминучою. Головне завдання року для нашого уряду – це підготовка до осінньої хвилі. Від того, якою вона буде і як добре Україна підготується до неї, залежатимуть наші втрати за результатами третього року пандемії», – вважають аналітики. Протягом року перехворіють за їхніми оцінками від 3 млн до 3,3 млн українців, померти можуть до 110 тисяч осіб.

До кінця року вакцинується хоча б однією дозою 54% населення України, повністю – 53%. Аналітики прогнозують, що кампанія з вакцинації до кінця року фактично зайде в глухий кут.

В Українському центрі охорони здоров'я також розробили три сценарії розвитку пандемії в Україні восени 2022 року:

  • Перший сценарій – адаптація. Вірус адаптується до своїх носіїв: буде більше випадків захворювання, але перебіг хвороби буде менш тяжким, а летальність – нижчою. Перехворіти можуть до 1,7 млн українців, померти – до 25 тисяч.

  • Другий сценарій – стагнація. Адаптації вірусу не буде, але більш серйозні штами не з'являться. Україна переживе хвилю захворюваності подібну до осені 2021 року, але рівень вакцинації вже зможе вплинути на рівень госпіталізації та смертності. Перехворіти можуть до 1,7 млн українців, померти – до 41 тисячі.

  • Третій сценарій – загострення. Одна з мутацій COVID-19 може призвести до появи агресивнішого штаму – з високою контагіозністю та летальністю – а вакцинація виявиться малоефективною. За такого сценарію під час осінньої хвилі можуть перехворіти до 1,9 млн українців, померти – до 66 тисяч.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, якою була динаміка інфікованих, померлих та вакцинованих від коронавірусу у 2021 році.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: