Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомо

Читать на русском
З'явився новий штам ковіду Омікрон. Які симптоми, чи небезпечний та чи ефективні проти нього вакцини – у матеріалі.
king5.com

Не встиг увесь світ, Україна теж, оговтатися від хвилі коронавірусу, спричиненої штамом «Дельта», як у Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили про появу нової мутації. Штам, який отримав назву «Омікрон» (відповідно до літери грецького алфавіту), поширився в Африці та деяких країнах Європи. «Слово і діло» зібрало все, що на даний момент відомо про «Омікрон».

Де і коли виявили штам «Омікрон»

Перше повідомлення про виявлення нового штаму коронавірусу B.1.1.529, який отримав назву «Омікрон», надійшло від влади Південно-Африканської республіки 24 листопада. Епідеміологічна ситуація у Південній Африці характеризувалася трьома окремими піками захворюваності, останній з яких був зумовлений переважно дельта-варіантом коронавірусу. Але останніми днями було відзначено різкий сплеск заражень, який збігся з виявленням нового штаму.

Біолог розповів, наскільки штам Omicron може бути заразнішим, ніж DeltaЯк вважає біолог Ульріх Елінг, новий варіант коронавірусу Omicron, може бути в шість разів заразнішим за Дельта-штам.

Всесвітня організація охорони здоров'я вже надала новому штаму статусу, який «викликає занепокоєння», ймовірність його поширення на глобальному рівні позначили як «високу». Європейський центр профілактики та контролю захворювань оцінив загрозу поширення «Омікрону» у країнах Євросоюзу від «високої до дуже високої».

Натепер цей штам виявили у Ботсвані, Гонконгу, Австралії, Бельгії, Великій Британії, Канаді, Данії, Німеччині, Австрії, Італії, Чехії, Нідерландах, Франції, Швеції, Португалії, Ізраїлі, Японії.

Близько 70 країн світу запровадили обмеження на поїздки у відповідь на поширення «Омікрону».

У підрозділі надзвичайних захворювань ВООЗ вже озвучили одну з теорій виникнення цього штаму: його джерелом може бути пацієнт із ослабленим імунітетом, який повністю не вилікувався від попереднього варіанту COVID-19. Вірус тривалий час перебував в організмі людини та мутував.

Новий штам коронавірусу: симптоми

Учені поки що не знають, чи викликає штам «Омікрон» тяжчий перебіг захворювання, ніж «Дельта». Незрозуміло також, чи має цей варіант підвищену контагіозність (здатність легше передаватися від людини до людини) порівняно з іншими штамами.

За попередніми даними, зараження «Омікроном» супроводжується помірними та дещо нетиповими для коронавірусу симптомами, серед найпоширеніших – стомлюваність та прискорене серцебиття.

Крім того, в інфікованих може бути висока температура та ломота у тілі. А ось втрата нюху та смаку для цього штаму не характерні.

У ПАР, де і було виявлено «Омікрон», повідомили, що наразі не стикалися з ускладненнями під час хвороби. А втома та ломота в тілі частіше спостерігаються у молодих пацієнтів, а не літніх людей.

При цьому у людей похилого віку, які страждають на діабет або серцеві захворювання, є ймовірність ускладнень при інфікуванні «Омікроном». Однак усі варіанти COVID-19 можуть спричинити тяжкий перебіг хвороби та призводити до летального результату, особливо серед найбільш уразливих осіб.

Чим може бути небезпечний «Омікрон»

Незважаючи на те, що штам «Омікрон» ще не вивчений до кінця, є кілька факторів, що викликають побоювання.

«Омікрон» відрізняється великою кількістю нових мутацій. Наприклад, мутація, відома як N501Y, робить вірус більш заразним і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції.

Крім того, деякі дані свідчать про те, що варіант «Омікрон» може підвищувати ризик повторного зараження: люди, які раніше перенесли COVID-19, можуть легше повторно інфікуватися цим штамом.

Чи ефективні вакцини проти нового штаму

Всесвітня організація охорони здоров'я зараз вивчає, чи може варіант «Омікрон» впливати на ефективність наявних вакцин. При цьому у ВООЗ наголосили, що вакцинація все одно захищає від тяжкого перебігу захворювання та смерті від нього.

У компаніях Pfizer і BioNTech повідомили, що протягом ста днів розроблять нову вакцину від коронавірусу, якщо та, що є виявиться недостатньо ефективною проти «Омікрону».

AstraZeneca зараз проводить нові дослідження в районах, де було виявлено новий штам. Компанія тестує свою вакцину проти «Омікрону».

Біотехнологічна компанія Moderna заявила, що має стратегію, яка передбачає появу нових штамів коронавірусу: змінену вакцину від коронавірусу можуть випустити вже на початку 2022 року.

Штаму «Омікрон» наразі немає в Україні

В Україні станом на 29 листопада не виявили новий штам коронавірусу «Омікрон». Але Міністерство охорони здоров'я вже почало розробляти заходи із запобігання зараженню українців.

Так, запроваджується самоізоляція на два тижні для мандрівників, які провели у ПАР, Ботсвані, Зімбабве, Намібії, Королівстві Лесото, Королівстві Есватіні, Республіці Мозамбік понад 7 днів протягом останніх 14 днів.

Глава МОЗ Віктор Ляшко заявив, що список країн надалі можуть розширити.

Крім того, Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Південно-Африканської Республіки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, яка зараз ситуація із захворюваністю та смертністю від коронавірусу в Україні, що буде у грудні і коли чекати на чергову хвилю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: