Зеленський схвалив Стратегію інформаційної безпеки України

Читать на русском
Стратегію планується реалізувати до 2025 року. Всього в її рамках визначено низку стратегічних цілей, яких передбачається досягти до кінця зазначеного терміну
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент Володимир Зеленський надав чинності рішенню Ради національної безпеки та оборони від 15 жовтня 2021 року «Про Стратегію інформаційної безпеки» для України.

Про це повідомляється в указі на сайті президента.

Стратегія повинна посилити можливості держави щодо забезпечення власної інфобезпеки, захисту інформаційного простору. Інформаційні засоби держави мають бути спрямовані на підтримку соціальної та політичної стабільності, оборони держави, захисту державного суверенітету, територіальної цілісності України, демократичного конституційного ладу, забезпечення прав і свобод громадян. Основною загрозою безпеці України в цьому документі називається Росія і проведена їй інформаційна політика.

«Застосовувані Російською Федерацією технології гібридної війни проти України, в тому числі моделі та механізми інформаційного втручання, поширюються на інші держави, швидко адаптуючись до локальних контекстів і регуляторних політиків. Обмежувальні заходи (санкції) і ефективний механізм моніторингу та відповідальності за їх порушення є одним з дієвих механізмів відповіді на дезінформаційну активність Російської Федерації як держави-агресора» - сказано в документі.

Стратегію планується реалізувати до 2025 року. Всього в її рамках визначено ряд стратегічних цілей, яких передбачається досягти до кінця зазначеного терміну.

Інформаційна війна: які телеканали забороняли країни світуУ Молдові кілька років була заборона на російські новини, в країнах Балтії блокують Russia Today.

  • Стратегічна мета 1: протидія дезінформації та інформаційним операціям, насамперед з боку держави-агресора, спрямованої проти України, а конкретніше - на ліквідацію незалежності України, повалення конституційного ладу, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання національної, міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі та ненависті, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.
  • Стратегічна мета 2: забезпечення всебічного розвитку української культури та утвердження української громадянської ідентичності.
  • Стратегічна мета 3: підвищення рівня медіакультури та медіаграмотності суспільства.
  • Стратегічна мета 4: забезпечення дотримання прав особи на збір, зберігання, використання і поширення інформації, свободу вираження своїх поглядів і переконань, захист приватного життя, доступ до об'єктивної та достовірної інформації, а також забезпечення захисту прав журналістів.
  • Стратегічна мета 5: інформаційна реінтеграція громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях та на прилеглих до них територіях України, Всеукраїнського інформаційного простору.
  • Стратегічна мета 6: розвиток інформаційного суспільства та підвищення рівня культури діалогу.
  • Стратегічна мета 7: створення ефективної системи стратегічних комунікацій.

Нагадаємо, 28 грудня Зеленський схвалив впровадження санкцій проти ще двох українських телеканалів. Це Перший незалежний телеканал і UkrLive.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: