Українські родини з двома і більше дітьми перебувають за межею бідності – НАНУ

Читать на русском
Сім'ї, в яких є дві або три дитини, живуть біднішими, ніж пенсіонери, які, як відомо, отримують від держави мізерні пенсії
Ілюстративне фотоhromadske.ua

Українці не можуть дозволити собі великі сім'ї через великий ризик бідності. Вже друга дитина обходиться середньостатистичній українській сім'ї в дуже великі гроші, а якщо дітей понад двоє, ситуація починає походити на катастрофу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.в. Птухи НАН України академік Еллу Лібанову.

За словами Лібанової, народження другої дитини в сім'ї - найсерйозніший ризик бідності в Україні. Вона вказала, що сім'ї, в яких є дві або три дитини, живуть біднішими, ніж пенсіонери, які, як відомо, отримують від держави мізерні пенсії. Трохи рятують ситуацію державні виплати за новонароджених.

Самооцінка бідності: як змінювалося ставлення українців до власних доходів протягом десятиліттяУ Держстаті проаналізували, як змінювалося ставлення українців до власних доходів протягом останніх років.

«Виплати 2-3 роки діють скрізь чудово. Правда, що виходить, їх зазвичай анонсують, і приблизно за рік до того, як їх повинні ввести - катастрофічне падіння народжуваності. Зате потім ми маємо хороший підйом» - сказала вона.

Є й зворотна сторона того, що народження дитини в Україні стало дуже дорогим процесом. Різко знизилася народжуваність у вікових категоріях до 20 років і 20-24 роки. Народжуваність в категорії 25-29 років залишилася на рівні, а в категорії 30+ зросла. На думку Лібанової, це означає, що в Україні формується відповідальне ставлення до народження дітей.

Нагадаємо, що раніше в соцопитуванні українці назвали найголовнішими проблемами України тотальну корупцію, жахливу бідність населення і війну на Донбасі - в цілому, 50%, 37% і 42% вибрали саме ці варіанти.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: