Самооцінка бідності: як змінювалося ставлення українців до власних доходів протягом десятиліття

Читать на русском

Лише 1% українських господарств вважають себе представниками середнього класу, 67,1% відносять себе до категорії бідних. «Слово і діло» проаналізувало дані Держстату, як протягом 2011-2020 років змінювалися ці показники та який дохід українці вважають прийнятним для середнього класу.

У Держстаті проаналізували, як змінювалося ставлення українців до власних доходів протягом останніх років.
Як змінюється ставлення українців до їхніх доходівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Протягом 2010-х років українці практично не змінювали думку стосовно оцінки власного матеріального становища. Так, найнижчий показник, коли бідними себе вважали 62,4% опитаних, був у 2011 році. Водночас середнім класом себе тоді вважали 0,8%. А от небідними, але ще не середнім класом – 36,8%.

Дірка. Колонка Леоніда ШвецяУкраїні неможливо бути бідною, але вона примудряється. Кожне наступне начальство в тій чи іншій формі проголошує кінець епохи бідності, і не обманює ж, просто мова про певне коло людей, а воно незмінно вузьке.

У 2016 році був піковий показник, коли бідними себе вважали 74% українців, а до середнього класу відносили лише 0,5%. Найбільший показник, коли люди ідентифікували себе як представники середнього класу, був у 2019 році – 1,1%. водночас, протягом 2011-2020 років українці жодного разу не відносили себе до категорії заможних.

У відповідь на питання про дохід, який дозволяє вважати себе представником середнього класу, 71,3% назвали суму понад 22 тис. грн на місяць (станом на 2020 рік). Водночас дохід 20-22 тис. грн. обрали лише 0,6%. Майже 14% українців вважають нормальним доходом для середнього класу 18-20 тис. гривень.

1,6% домогосподарств вважають, що за останні 12 місяців їхнє матеріальне становище покращилося, 4,4% – скоріше покращилося, 43,6% – залишилося без змін, 29,2% – скоріше погіршилося, 21,2% – погіршилося.

Станом на 2020 рік 11,8% українців відповіли, що заробили достатньо і могли робити заощадження.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» публікувало думку політичного оглядача про ставлення українців до своїх доходів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: