Більше половини українців вважають себе бідними – ексміністр

Читать на русском
За 2020 рік влада змогла збільшити показник бідності на 10%, хоча до 2019 року рівень бідності знизився з 56% до 41%, стверджує ексміністр
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2020 році витрати українців зростали значно швидшими темпами, ніж їхні доходи. Це зумовило проблеми з бідністю в Україні - більш ніж половина українців вважають себе бідними.

Про це заявив ексміністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Проблема з бідністю існує скрізь, де живуть люди, де існують держава і влада. Часто люди оцінюють ефективність будь-якої влади саме за успіхами в боротьбі з бідністю. Людям обіцяли кінець епохи бідності, минуло два роки, ми маємо дані соціологічних досліджень. Вони показують, що 54% українців вважають, що фінансове становище їхньої сім'ї погіршилося. Ця цифра корелює з показником бідності, тобто співвідношенням між доходами та витратами. Збільшилася бідність до 51%. 54% самі себе вважають бідними, а 51% — це офіційна цифра наших вчених», — сказав ексміністр.

Як змінювався рівень бідності в Україні останні 20 роківРівень бідності в Україні досягав пікових значень в 2000 році, а також в 2015 і 2016 роках.

Також Рева підкреслив, що за 2020 рік влада змогла збільшити показник бідності на 10% - до 51%, хоча до 2019 року рівень бідності знизився з 56% до 41%.

«Чому? Порахувати просто. Основні доходи громадян - це їх заробітна плата, пенсії. Зарплати за попередній рік збільшилися на 13%, пенсії були проіндексовані в березні на 11%. За офіційними даними, основні витрати - це житлово-комунальні послуги та продукти харчування. За Послугами ЖКГ ми маємо 25% зростання всіх тарифів, а за окремими показниками ще вище, що стосується продуктів, то офіційна статистика показує близько 9% зростання. Витрати української сім'ї зросли на 25%, доходи – на 11-12%. Витрати ростуть у два рази швидше, це корелюється з тими настроями, які є», — пояснив він.

Нагадаємо, щонайменше 54,4% українців за результатами проведеного соціологічного опитування впевнені, що їх фінансове становище погіршилося за останні два роки. Трохи понад 11% вважають, що воно покращилося.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: