У 2022 році українські пенсіонери будуть біднішими, ніж у 2021 році – ексміністр

Читать на русском
Колишній міністр підкреслив, що на тлі підвищення цін, комунальних тарифів та інфляції збільшення пенсій буде абсолютно непомітним
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2022 році українським пенсіонерам доведеться значно важче, ніж у 2021 році, через те, що ціни на все зростуть, а соціальні стандарти, закладені в державний бюджет, занадто малі.

Про це заявив колишній міністр соціальної політики в ефірі телеканалу «Україна 24».

Запуск пенсійної реформи: чи вдасться українцям накопичити на старістьНевдовзі українців зобов’яжуть накопичувати собі додаткові до солідарної системи пенсійні кошти. Як працюватиме система, й чи вдасться достатньо накопичити на старість ‒ розбирався політолог Олександр Радчук.

«У нас є 11 мільйонів пенсіонерів, з них 4 мільйони отримують мінімальну пенсію, ще 2 мільйони отримують на рівні прожиткового мінімуму, і ще 2 мільйони отримують 40% від мінімальної заробітної плати. Беремо тих пенсіонерів, які отримують прожитковий мінімум. Їхня пенсія наступного року зросте на 159 грн. Це при тому, що її будуть підіймати за рік двічі - з 1 березня і з 1 липня. Багато це чи мало? Без коментарів. Порівнюємо з цим роком. Цього року цієї категорії людей підняли пенсію на 165 грн, тобто наступного року навіть цей мізер, який був у 2021 році, люди не отримують. Вони отримують менше, ніж цього року... Тепер про другу категорію пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію. У них мінімальна пенсія прив'язана не до прожиткового мінімуму, а до мінімальної зарплати. Цього року їх пенсія зросла на 600 грн, тому що спочатку з 5000 грн їм підняли до 6000 грн, а потім з шести тисяч до 6,5 тисячі. Разом це 600 грн. А наступного року у цих людей пенсія зросте на 80 грн» - розповів Рева.

Колишній міністр підкреслив, що на тлі підвищення цін, комунальних тарифів та інфляції збільшення пенсій буде абсолютно непомітним.

Пенсії в Україні: кому і на скільки підвищать виплати з 1 грудняДеяким категоріям українців збільшать пенсії з 1 грудня. Кому та на скільки – на інфографіці.

«Отже, у нас є 4 млн пенсіонерів. У одних пенсія виросте на 159 грн, це у двох мільйонів, і ще у двох мільйонів вона виросте на 80 грн. Це при тому, що зараз комунальні платежі зросли на 32% за цей час, а борщовий набір подорожчав на 35%. Що стосується решти семи мільйонів пенсіонерів... Буде проведена індексація в березні приблизно на 11%. Це означає, що у цих людей пенсія зросте приблизно на 350 грн в середньому. Це не означає, що вона у всіх виростить на 350 грн. Приблизно ще 4 млн людей отримають надбавку в районі 200 грн до своєї пенсії. Таким чином, основна маса пенсіонерів наступного року отримає менше, ніж цього року. І хочу нагадати, що з 1 травня тарифи зростуть на газ, на опалення і на гарячу воду, коли закінчиться період, на який були заморожені ціни на газ» - резюмував він.

Нагадаємо, в Україні з 1 грудня 2021 року підвищили пенсії. Вони зросли у зв'язку з тим, що підвищився прожитковий мінімум для непрацездатних українців - показник, до якого прив'язано нарахування мінімальної пенсії. Однак далеко не всі українці змогли відчути на собі підвищення - тому що занадто багато пенсіонерів отримує від держави мінімальні виплати.

До речі, в Україні близько 11 мільйонів громадян отримують від держави пенсійні виплати за віком та інших причин. При цьому половині одержувачів пенсії держава платить менш як три тисячі гривень на місяць.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: