«Вагнергейт»: колишні розвідники ГУР МО заявили про тиск і погрози з боку Офісу президента

Читать на русском
Після публікації документів ГУР МО журналісткою Яніною Соколовою майже всі розвідники, причетні до розробки операції, були звільнені
Роман ЧервінськийСвобода слова

Колишні офіцери Головного управління розвідки Міністерства оборони України заявили про тиск і погрози кримінальним переслідуванням з боку Офісу президента України через скандал з провалом операції із затримання бойовиків «ПВК Вагнера».

Зокрема, про це заявили колишні співробітники ГУР МО Роман Червінський, Юрій Семенюк і деякі інші в ефірі програми «Свобода слова з Савіком Шустером».

Чи можна розцінювати можливі дії Зеленського та Єрмака у спецоперації з вагнерівцями як державну зрадуЮрист розповів, чи можна розцінювати можливі дії Зеленського та Єрмака у спецоперації з вагнерівцями як державну зраду.

«Спочатку були погрози звільненнями, кримінальними провадженнями, які передавалися нібито з Офісу президента. Після наради в Офісі президента нам передавалися такі «посили» - «що ви будете притягнуті до відповідальності, ви повинні мовчати». Були пропозиції сказати, що операції не було. Саме у двадцятих числах лютого цього року ми були у керівників наших підрозділів, і вони це говорили прямим текстом, що або мовчіть... Взагалі намагалися переконати нас, мене особисто - ту людину, яка провела не менше 10 операцій - що це була російська операція. Мені було смішно, і тому я не хотів з ними про це говорити. І тому почалися погрози. Вони сказали, що вони анулюють наші паспорти, що вони почнуть кримінальне провадження» - розповів Червінський.

Брудна бомба «Вагнергейту». Колонка Леоніда ШвецяРозслідування Bellingcat по Вагнергейту мало підірвати українське суспільство, але нічого подібного до вибуху не сталося і статися не могло.

Також він повідомив, що після публікації документів ГУР МО журналісткою Яніною Соколовою «майже всі розвідники, причетні до розробки операції «Авеню», були звільнені з управління». А тих, хто залишився, «шантажували та тиснули на них, щоб ті обмовили звільнених, в іншому випадку їх обіцяли відправити по стопах тих, кого вигнали».

Що до матеріалів, які стосувалися проведення спецоперації, Червінський і Семенюк вважають, що документи були знищені та підроблені, щоб приховати зраду серед вищих ешелонів влади.

17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину розслідування про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців з ПВК «Вагнера».

18 листопада українська журналістка Яніна Соколова у себе в Facebook пропублікувала секретні документи української розвідки, які стосуються підготовки операції «Авеню» - спецоперації із захоплення і затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер». За її словами, в них нібито є підтвердження, що операцію перенесли за наказом вищого політичного керівництва України.

Пізніше глава Офісу президента України Андрій Єрмак при допиті в Державному бюро розслідувань заявив, що президент Володимир Зеленський не давав санкцію на операцію із затримання «вагнерівців».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: