Арестович звинуватив Бурбу в зриві операції по «вагнерівцям»

Читать на русском
За словами спікера, на передбачувану дату початку операції, 25 липня, у ГУР МО і СБУ не було готово нічого, що можна було б пред'явити затриманим бойовикам
Олексій АрестовичДумська

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович звинуватив колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони України Василя Бурбу в тому, що той без узгодження з Володимиром Зеленським почав активну фазу операції із затримання «вагнерівців» і, як наслідок, провалив її.

Про це Арестович заявив в ефірі програми «Право на владу».

Так, радник глави ОПУ, посилаючись на власні джерела в ГУР МО і серед тих, хто знав про операцію, заявив, що Бурба тричі переносив початок операції по російським бойовикам.

Розслідування Bellingcat щодо «Вагнергейту»: короткоРозслідування Вагнергейта опублікувала організація Bellingcat. Що з нього відомо – у матеріалі.

«Згідно з міжнародним законодавством захопленим громадянам іншої країни протягом декількох годин має бути пред'явлено звинувачення або підозру, і тільки після цього треба було затримувати. Це було не готово. Василь Бурба 24 липня (2020 року), за свідченням цих офіцерів, приїжджає в Службу безпеки та каже: у нас нічого не готове, переносимо операцію, її неможливо реалізувати 25 липня, як вона була спланована ним самим... Більш того, є дані, що він почав активну фазу операції, тобто переміщення найманців в Білорусь без відома президента України або уповноважених ним осіб, одноосібно, і потім поставив президента перед фактом» - заявив Арестович.

За словами спікера, на передбачувану дату початку операції, 25 липня, у ГУР МО і СБУ не було готово нічого, що можна було б пред'явити затриманим бойовикам.

Брудна бомба «Вагнергейту». Колонка Леоніда ШвецяРозслідування Bellingcat по Вагнергейту мало підірвати українське суспільство, але нічого подібного до вибуху не сталося і статися не могло.

«Зі 158 осіб, які розглядалися, тільки у 28 вдалося встановити провину або достатні докази провини для висунення підозри. 29 липня прокуратура України тільки почала виписувати підозри. Я свідок, який це все бачив... Якби їх захопили 25 липня, як кажуть у нас, ми б їх через кілька годин після того, як приїхав російський консул, з вибаченнями відпустили, тому що не було ніяких підстав їх затримувати» - додав він.

Арестович також підкреслив, що буквально за кілька днів до того, як бойовиків захопили білоруські спецслужби, Бурба знову переніс операцію на кілька днів. Арестович вважає, що це виглядає підозріло.

«Єдина людина, яка знала, куди вона їх перевіз - це був сам Василь Бурба. Ніхто більше не знав і через добу їх беруть білоруські спецслужби» - зазначив він.

17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину розслідування про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців з ПВК «Вагнера».

18 листопада українська журналістка Яніна Соколова у себе в Facebook опублікувала секретні документи української розвідки, які стосуються підготовки операції «Авеню» - спецоперації із захоплення і затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер». За її словами, в них нібито є підтвердження, що операцію перенесли за наказом вищого політичного керівництва України.

19 листопада ексголова ГУР МО Василь Бурба в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» розповів, хто віддав наказ перенести операцію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: