Нардепи схвалили проміжний звіт ТСК щодо «вагнерівців»

Читать на русском
Рада 30 листопада прийняла до відома проміжний звіт ТСК, який стосується затримання 33 бойовиків ПВК Вагнер.
фото з відкритих джерел

Рада під час пленарного засідання взяла до відома проміжний звіт ТСК, який стосується затримання 33-х бойовиків ПВК «Вагнер».

За ухвалення проекту постанови №6324 проголосував 231 народний депутат. Водночас, Рада продовжила термін діяльності комісії ще на рік.

Чи можна розцінювати можливі дії Зеленського та Єрмака у спецоперації з вагнерівцями як державну зрадуЮрист розповів, чи можна розцінювати можливі дії Зеленського та Єрмака у спецоперації з вагнерівцями як державну зраду.

«Щодо справи «вагнерівців» ТСК встановила, що правоохоронні органи та прокуратура України зробили все необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Білорусі, але підготовка відповідних документів розпочалася вже після того, як найманці були затримані в цій країні, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції у рамках механізмів міжнародного правового співробітництва для притягнення «вагнерівців» до відповідальності», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, комісія зробила висновок, що відбулося відтермінування спецоперації – з 25 липня по 30 липня 2020 року. Але ТСК при цьому не вдалося точно визначити, хто і на якому рівні в Україні ухвалив рішення про це, але комісія встановила відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи.

Зокрема, ТСК не знайшла підтвердження того, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження керівництву Головного управління розвідки Міноборони відстрочити активний захід. Також у своєму звіті комісія зазначила, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак не має повноважень надавати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відстрочення будь-якого розвідувального заходу.

Нагадаємо, Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування щодо «вагнергейту». Зокрема, у матеріалі йдеться про те, що керівник ОПУ Андрій Єрмак пропонував відкласти спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

Сьогодні Єрмак з'явився до ДБР і дав свідчення у справі вагнерівців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: