План «Шатун» і «путч Порошенка»: держперевороти, що не відбулися

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону повідомив, що отримав інформацію щодо підготовки державного перевороту в Україні 1-2 грудня. За його словами, до цього причетні представники Росії та, можливо, олігарх Рінат Ахметов, хоча останній назвав це брехнею. За останні кілька років це вже не перший держпереворот, що не відбувся, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

В Україні вже неодноразово за останні роки повідомляли про підготовку держперевороту. Був план Шатун, план Савченко та Рубана, тепер президент каже, що до перевороту може бути причетний Ахметов.
Держперевороти, що не відбулисяСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У жовтні 2016 року стало відомо про план «Шатун», інформацію про який виявили у зламаній пошті помічника російського президента Владислава Суркова. План передбачав дестабілізацію ситуації в Україні у період з листопада 2016 року до березня 2017 року.

Метою «Шатуна» було дискредитувати органи державної влади України, а також провести дострокові президентські та парламентські вибори. У країні мали пройти масові акції протесту, «Тарифний майдан», активізуватися сепаратистські настрої в регіонах.

Наприкінці 2017 року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про новий план дестабілізації. У Києві відбувалися протести проти президента Петра Порошенка й, за словами Луценка, акції організував Міхеїл Саакашвілі, щоби захопити владу. Спонсором цього нібито був олігарх Сергій Курченко. З частиною грошей, одержаних від Курченка, затримали соратника Саакашвілі Северіона Дангадзе.

Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за фактом сприяння учасникам злочинних організацій, але у червні 2020 року справу було закрито через відсутність складу злочину.

У березні 2018 року резонанс викликала інформація про держпереворот, який готувала нардеп Надія Савченко та голова «Офіцерського корпусу» Володимир Рубан. За версією слідства, Савченко та Рубан планували перевезти через лінію розмежування на Донбасі зброю, обстріляти з мінометів урядовий квартал у Києві, вбити президента, обрушити купол у Верховній раді та розстріляти нардепів.

Савченко та Рубана заарештували, проте справа їхня розвалювалася, у 2019 році вони вийшли з-під варти. Днями стало відомо, що суд повернув обвинувальний акт прокурору через необґрунтованість звинувачень.

У мережі обговорюють грудневий «держпереворот» в УкраїніВолодимир Зеленський говорив, що в Україні планують держпереворот 1 грудня. Тепер про це жартують у соцмережах.

У перший день роботи парламенту дев'ятого скликання від нардепа Єлизавети Богуцької українці дізналися, що п'ятий президент Петро Порошенко готує «путч». Цим Богуцька пояснювала, що Арсена Авакова залишили на посаді міністра. «Хочу лише тобі написати: ми залишаємо Авакова. Іншого шляху немає. Порошенко готує переворот. І дуже серйозно готує. Він чекає, що ми відправимо Авакова у відставку, щоб одразу розпочати. Сьогодні, найімовірніше, знімемо недоторканність. Але залишимо міністра МВС. Я засмучена дуже, але іншого шляху поки що немає. Він залишиться до грудня. Саме на грудень Петя готує путч», — таке листування депутата у месенджері сфотографували журналісти.

Правоохоронні органи на «інсайд» Богуцької не відреагували.

Щодо держперевороту, який, за словами Зеленського, планували, 1-2 грудня. «Ми отримали інформацію, що першого числа у нашій державі буде державний переворот, 1-2 грудня. Це не лише агентурна інформація, а й звукова, де представники України, скажімо так, із представниками Росії, обговорюють участь Ріната Ахметова у державному перевороті», – розповів президент під час пресмарафону. Він також уточнив, що військові до цього не причетні.

Ахметов назвав інформацію Зеленського брехнею. «Мене обурює поширення цієї брехні, незалежно від того, якими мотивами керується президент. Моя позиція була і буде однозначною – незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та моїм рідним Донбасом. Мої дії це підтверджують», – йшлося у заяві його пресслужби.

А ось СБУ проводить досудове розслідування за фактом приготування окремими громадянами України та РФ дій із метою захоплення державної влади. Жодних подробиць про можливий держпереворот силовики не повідомили.

Нагадаємо, видання Buzzfeed News повідомило, що спробу держперевороту в Україні задумали колишні співробітники МВС, які перейшли на бік Росії. Їх підтримував офіцер із Федеральної служби безпеки в окупованому Криму, а Ахметов згадувався в одній із розмов змовників.

Президент США Джо Байден був схвильований інформацією про державний переворот, яку озвучив Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: