Говорить президент: топ-5 запитань, на які хочуть почути відповіді українці

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Сьогодні, у перший день грудня 2021-го, президент України Володимир Зеленський звернеться до Верховної ради зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України. Зважаючи на заяви, які глава держави оприлюднив минулого тижня під час прес-конференції із журналістами, градус політичного напруження буде лише підвищуватися.

У керівництві парламентом та у фракції монобільшості заздалегідь готували нардепів до формату виступу президента – мовляв, звернення не передбачає запитань із залу, до того ж, народних обранців закликали до «правової та поведінкової культури».

Вочевидь, виступ глави держави, окрім важливої інформації стосовно зовнішніх та внутрішніх загроз, передбачатиме й перелік досягнень команди президента за 2,5 роки перебування на посаді. Ймовірно, щодо внутрішніх загроз, мова буде йти про підготовку так званого «державного перевороту», який раніше анонсував сам глава держави під час спілкування зі ЗМІ. Щодо питання зовнішніх загроз – найбільш актуальною залишається інформація про скупчення російських військ на кордонах із Україною.

Які теми залишаються «недокомунікованими», і чому на них важливо дати відповідь у сьогоднішньому зверненні?

Питання війни і мирних перемовин

У контексті загрози повномасштабного вторгнення Росії на територію України, найбільш важливими темами залишатимуться введення військового стану та плану протидії нападу агресору. Відповіді на ці запитання важливо почути суспільству саме з вуст головнокомандувача.

Два з половиною роки президентства Зеленського: як він виконує обіцянкиПрезидент Володимир Зеленський за місяць виконав 6 обіцянок, не виконав – 4 і дав ще 12 нових.

У разі, якщо інформація про загрозу не відповідає дійсності, досі актуальним залишається питання мирних перемовин стосовно повернення територій Донбасу та Криму – нинішні формати мирного врегулювання зайшли у глухий кут, тож українці мали б почути той самий славнозвісний «план Б», про існування якого раніше повідомляли в Офісі президента у випадку відсутності прогресу у Мінських угодах та Нормандському форматі.

Нові загрози епідемії

Наступним питанням, яке хвилює кожного українця – якою є реальна ситуація із протидією пандемії коронавірусу COVID-19, і які наступні кроки готова передбачити влада для нейтралізації цієї загрози.

Це і питання вакцинації населення, і можливості для відновлення економіки від наслідків пандемії, яку наша держава на ряду із усім світом переживає ось вже 2-й рік поспіль.

Питання тарифів

Якщо держава розпочала системну боротьбу із олігархами, саме президент має чесно і відповідально попередити українців про наслідки такої політики. Ймовірно, одним із наслідків деолігархізації стане відчутне зростання тарифів для населення.

Крім того, збільшення тарифів не уникнути і через інші фактори. Це і залежність від цін на газ, і ситуація із транспортуванням блакитного палива і залученість у цей процес української ГТС, і погана підготовка до опалювального сезону, зокрема, достатньої кількості вугілля, і умови, передбачені у виконанні меморандуму із МВФ та інші фактори. Загалом, питання тарифів має бути прокомуніковане якомога швидше та зрозуміліше. Звісно, це може викликати невдоволення громадян, проте краще відверто поглянути в обличчя загрозам, ніж намагатися уникнути політичної відповідальності.

Економіка у 2022 році

Нещодавно Національний банк України погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту країни в 2021 році з 3,8% до 3,1%, у 2022 році – до 3,8% із 4%. Прогноз прем’єр-міністра Дениса Шмигаля дещо оптимістичніший – він вважає, що завдяки інвестиціям ВВП України у наступному році зросте до 5%.

Зеленський на пресмарафоні дав 16 обіцянок, але майже всі лунали ранішеВолодимир Зеленський дав 16 обіцянок під час пресмарафону 26 листопада. Але тільки чотири з них нові, решту він озвучував раніше.

У міжнародних рейтингових агентствах та організаціях також стримано оцінюють потенційні відновлювальні можливості економіки України. Так, Міжнародний валютний фонд погіршив оцінку зростання ВВП України в 2021 році до 3,5% порівняно з 4% у квітневому прогнозі. Водночас Фонд підвищив очікування зростання ВВП у 2022 році до 3,6%, тоді як раніше цей показник очікувався на рівні 3,4%.

Питання відновлення та пошуку джерел для зростання економіки України в наступному році має стати одним із магістральних у зверненні президента, адже попри важкий «післяковідний» період громадяни хочуть почути реальний прогноз та оцінити можливості держави саме від найрейтинговішого політика, який зараз уособлює собою всю владну вертикаль.

План-звіт із реформування держави

Нарешті, вкрай важливо дізнатися, який стан справ із реформуванням нашої держави. Під час своєї прес-конференції Володимир Зеленський назвав реформи, якими задоволений за 2,5 роки роботи: йдеться про земельну, інфраструктурну та цифровізацію.

Поки що, зважаючи на очікування та можливості, які суспільство надало пропрезидентській команді у 2019 році, зусиль із реформування держави – відверто замало. Основні проблеми, які супроводжують Україну усі роки незалежності залишаються тими ж самими. Передусім, йдеться про недостатні зусилля у подоланні корупції, здійсненні судової, реалізації податкової, пенсійної та інших важливих реформ.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: