Подкаст «Словом» за 29 листопада: підсумки пресмарафону Зеленського та штам коронавірусу Омікрон

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 29 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про День пам’яті в Україні, який відзначають і далеко за межами нашої країни. Про увагу Джо Байдена до слів Володимира Зеленського про державний переворот. Про нові обіцянки, які дав президент України під час пресмарафону до екватору своєї каденції. І про новий штам коронавірусу, який починають фіксувати на території Євросоюзу. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

День пам'яті жертв голодоморів

В Україні 27 листопада відзначили День пам'яті жертв голодоморів. В усіх куточках країни відбулися меморіальні заходи. Пам'ятна дата була запроваджена указом президента України у 1998 році. У 2006 році законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом.

Загалом, Україна пережила три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та голод 1946-1947 років. В ті роки в СРСР у людей масово конфісковували харчові продукти та врожаї.

Щорічно 27 листопада проходить всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті» на згадку про 10 млн 500 тис. українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках.

Нагадаємо, соціологи з'ясували, що більшість українців вважають голодомор геноцидом.

А ще минулого тижня президент США Джо Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років та висловив підтримку суверенітету та територіальній цілісності України.

Як на слова Зеленського про держпереворот зреагували в США

А ще президент США заявив про те, що вкрай схвильований через слова президента України Володимира Зеленського про те, що на початок грудня в Україні планувався державний переворот. Про це повідомило американське видання Voice of America.

Байден також не виключив, що тема можливої підготовки держперевороту в Україні буде обговорюватися під час розмови з Зеленським.

Зазначимо, 26 листопада під час пресмарафону Зеленський заявив про підготовку перевороту в Україні за участю олігарха Ріната Ахметова. Водночас він підкреслив, що переворот, який планувався на початок грудня, готує не сам Ахметов, але «його залучення обговорюється в Україні та Росії».

У коментарі самого Ахметова, який оперативно опублікувала його речниця Ганна Терехова у Facebook було сказано: «Мене обурює поширення цієї брехні, незалежно від того, якими мотивами керується президент. Моя позиція була і буде однозначною – незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та моїм рідним Донбасом. Мої дії це підтверджують».

Пресмарафон Зеленського: підсумки

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 26 листопада, провів пресмарафон за участю 30 журналістів, присвячений екватору своєї каденції. За даними «Слово і діло», за п'ять із половиною годин спілкування глава держави дав 16 обіцянок, проте більшість із них уже звучали раніше.

З нових пролунало чотири:

  • Депутати не обиратимуть президента України. Принаймні найближчим часом.
  • У 2022-2023 роках буде реалізовано проєкти пілотної термомодернізації багатоквартирних будинків. «Реформа термомодернізації всіх багатоповерхових будинків для держави коштуватиме 300 млрд гривень. Це складна реформа, таких коштів в Україні сьогодні немає. Але для мене та майбутньої влади це єдиний вихід, і єдина, найважливіша на сьогодні реформа для енергонезалежності держави. Я вважаю, що ми можемо це зробити», – сказав президент.
  • Путчу, тобто перевороту за участю військових, в Україні не буде: «Ми маємо серйозну армію, серйозного головнокомандувача. Я поважаю армію. Я знаю, що вони шанують мене. Наша армія – не путчисти, вони цим не займаються» - це було дослівно.
  • А ще Зеленський не розпускатиме парламент дев'ятого скликання.

Знов пролунала обіцянка реформувати ОАСК, а також довести до кінця судову реформу. Також президент знову пообіцяв скоротити кількість народних депутатів та запровадити механізм проведення місцевих референдумів.

Повторив Зеленський свою програмну обіцянку провести пенсійну реформу та впровадити накопичувальну пенсійну систему. Вже втретє Зеленський пообіцяв онлайн-вибори: він говорив про це ще до обрання, а згодом у лютому 2020-го. Прозвучала обіцянка про підвищення зарплат військовим та про те, що найближчим часом запрацює механізм деолігархізації.

Також утретє Зеленський пообіцяв не тікати з України як Янукович: «Хочу сказати, що я не Янукович. Тікати я нікуди не буду. І не Порошенко. На загибелі людей Небесної Сотні, на бульдозер вилазити я також не буду». Це ж він говорив напередодні другого туру президентських виборів і буквально нещодавно у жовтні.

Про всі обіцянки, озвучені президентом під час пресмарафону можна дізнатися докладніше на нашому порталі.

Ще під час пресмарафону «30 питань до президента України», Володимир Зеленський сказав, що президенту РФ Володимиру Путіну слід привселюдно заявити про те, що Росія не планує повномасштабного вторгнення в Україну.

Після пресмарафону кілька людей, до речі, повідомили, що навіть судитимуться з президентом.

«Слово і діло», нагадаємо, вело текстову онлайн-трансляцію пресмарафону, про всі ключові моменти події можна прочитати без поспіху нашому сайті.

Новий штам коронавірусу Омікрон

У Німеччині на території землі Баварія підтвердили мінімум два випадки захворювання на новий штам коронавірусу, - повідомляє Deutsche Welle. Міністр охорони здоров'я Баварії Клаус Холечек підтвердив, що 24 листопада в Мюнхенському аеропорту виявили двох хворих на омікрон-штам. Їх відправили на самоізоляцію.

А у Нідерландах виявили новий штам вже у 13 осіб, які прибули із Південної Африки, - повідомляє видання NOS.

«Тринадцять мандрівників, які прибули до аеропорту Схіпгол двома рейсами KLM з Південної Африки минулої п'ятниці, мають новий штам коронавірусу Omicron», - йдеться у повідомленні.

Водночас Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) зазначає, що дослідження ще не завершено і не виключено, що новий штам коронавірусу Omicron можуть виявити та в інших зразках.

Нагадаємо, новий омікрон-штам коронавірусу з'явився в Південній Африці. Перший випадок захворювання на новий варіант коронавірусу діагностували в Бельгії в особи, яка приїхала з-за кордону. Новий варіант коронавірусу виявили у невакцинованого. Він отримав позитивний тест на COVID 22 листопада. У пацієнта з'явилися симптоми зараження через 11 днів після подорожі до Єгипту через Туреччину.

У заяві Європейського центру з профілактики та контролю захворювань йдеться про те, що новий штам коронавірусу Omicron, можливо, більш стійкий до вакцин. Цей вид вірусу може швидше поширитись.

Відомо, що із 26 листопада через новий штам COVID-19 Ізраїль та Велика Британія призупинили рейси до низки країн Африки.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: