В Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів

Читать на русском
В Україні сьогодні – День пам'яті жертв голодоморів. Він відзначається в останню суботу листопада. У Києві пройде низка меморіальних заходів.
president.gov.ua

В Україні сьогодні – День пам'яті жертв голодоморів. Він відзначається в останню суботу листопада. У Києві пройде низка меморіальних заходів.

В Україні було три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та голод 1946-1947 років. В ті роки в СРСР у людей масово конфісковували продукти харчування та врожай.

Президент доручив виділити гроші на добудову музею ГолодоморуПрезидент Володимир Зеленський доручив уряду в найкоротші терміни вирішити питання з фінансуванням проєкту з добудови музею Голодомору.

Пам'ятна дата була запроваджена указом президента України у 1998 році. У 2006 році законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом.

Щорічно 27 листопада проходить всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті» на згадку про 10 млн 500 тис. українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках.

Сьогодні у Києві відбудуться меморіальні заходи на території Національного музею Голодомору-геноциду:

  • 15:30 – молитва за участю глав українських церков щодо жертв штучно організованого голоду – її проведуть на площі біля свічки пам'яті Музею Голодомору.
  • 16:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання.

  • 16:01 – звернення президента у День пам'яті жертв голодоморів, а також розпочнеться акція «Запали свічку пам'яті».

Нагадаємо, соціологи за допомогою опитування з'ясували, що більшість українців вважають голодомор геноцидом.

Цього тижня президент США Джо Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років та висловив підтримку суверенітету та територіальній цілісності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: