Зміцнення та облаштування держкордону: що обіцяють політики

Читать на русском
Політики обіцяють зміцнювати державний кордон України та будувати нові пункти пропуску. Докладніше – у матеріалі.
Слово і діло

Через наплив біженців на кордоні кількох європейських країн Україна почала зміцнювати свій. Цими днями прем'єр Польщі Матеуш Моравецький припустив, що мігранти з Білорусі можуть спробувати піти через Україну. У нашому Міністерстві внутрішніх справ запевнили, що хоча потік мігрантів збільшився, ситуація залишається спокійною. Щоби запобігти можливим провокаціям, на кордоні вживають заходів щодо інженерного облаштування, посилюють особовий склад технікою та спецзасобами. Така активність ‒ добра нагода пригадати, як політики обіцяють зміцнювати держкордон, відкривати нові КПП і будувати «Стіну». Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Зеленський обіцяє нові КПП та зміцнення «тисячі кілометрів» кордону

Понад два роки тому президент Володимир Зеленський пообіцяв покращувати роботу пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Про це йшлося під час зустрічі із президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Торік у вересні Зеленський пообіцяв добудувати недобудовані контрольно-пропускні пункти на кордоні з європейськими сусідами: «Там є покинуті, мені здається, контрольно-пропускні пункти ще з 2012 року. Там під євро люди брали гроші, кудись їх забрали, а не добудували. Це не лише на Закарпатті, а й на львівському кордоні, це на всіх наших кордонах з нашими європейськими сусідами. Ми їх добудуємо». Крім того, президент обіцяв вкладати гроші у відкриття додаткових пунктів пропуску на кордоні зі Словаччиною.

На кордоні із Угорщиною президент пообіцяв забезпечити відкриття двох пропускних пунктів. Поки що всі ці обіцянки перебувають у процесі виконання. Кабінет міністрів нещодавно затвердив план заходів щодо облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки. На інфографіці можна подивитися, які КПП реконструюють, де збудують нові і скільки на це піде грошей.

Також Володимир Зеленський місяць тому пообіцяв зміцнити тисячі кілометрів державного кордону України. За його словами, наразі напрацьовується велика програма зміцнення кордону.

У процесі ще залишається обіцянка забезпечити поновлення контролю над кордоном із Росією на сході України.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський відповідно до програми Кабміну має забезпечити інтенсифікацію договірно-правового оформлення державного кордону, забезпечити облаштування кордону відповідно до європейських стандартів, а також запровадити систему електронного бронювання черги перед КПП для автомобільного сполучення з країнами ЄС.

Окремо Монастирський пообіцяв 2022 року направити нашим прикордонникам нові патрульні кораблі французької компанії ОСЕА. Перший такий корабель прибуде до Одеси навесні. За словами міністра, принципова умова контракту – щоб 5 із 20 суден були виготовлені в Україні.

Реконструювати КПП та вивести Прикордонну службу з МВС: що обіцяють депутати

У нардепа з «Голосу» Сергія Рахманіна є актуальна обіцянка щодо поточної міграційної кризи – наполягати на фінансуванні облаштування українсько-білоруського кордону. «У нас у четвер буде засідання профільного комітету. Ми очікуємо на детальний бюджет оборони і сподіваємося, що держава зверне увагу на прикордонні війська. Питання облаштування кордону – це величезна проблема. Щодо ділянки українсько-білоруського кордону, то вона фактично не захищена. Якщо там не буде відповідних бюджетних фінансувань, то наполягатимемо на тому, щоб прикордонники втратили статус падчерки. З усіх силових структур вони фінансуються найгірше», – заявив Рахманін наприкінці вересня.

Протоколу цього засідання комітету поки що немає у відкритому доступі. Але відомо, що інші депутати запропонували у бюджеті-2022 збільшити фінансування Прикордонної служби. Тепер Кабмін має вирішити, чи є на це гроші.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія після призначення Монастирського міністром пообіцяв вивести Держприкордонслужбу з управління МВС та передати її загалом уряду. «Одне з першочергових завдань, яке стоятиме перед міністром, це зробити нормальний поділ: Прикордонну – точно (вивести з МВС – ред.), Міграційну – питання відкрите. Законопроєкт цей є у нашому комітеті», – розповів депутат.

Пункти пропуску на кордоні: скільки виділять коштів на облаштування і де побудують новіНа реконструкцію та будівництво пунктів пропуску на кордоні планують витратити майже 9,9 млн грн. Детальніше – на інфографіці.

Нардеп Андрій Деркач вже провалив програмну обіцянку боротися за відновлення вільного пересування мешканців прикордонних регіонів із Росією. Більш ніж за два роки він не зареєстрував жодного законопроєкту чи запиту на цю тему, і навіть жодного разу не виступав щодо цієї проблеми.

Андрій Лопушанський із «Європейської солідарності» у програмі обіцяв відкрити новий пункт пропуску «Лопушанка-Михновець» на кордоні з Польщею. Торік навесні нардеп повідомляв, що було укладено договір на розроблення техніко-економічного обґрунтування будівництва ПП. Він також похвалився, що за його сприяння на розроблення ТЕО виділили 130 тисяч гривень, а на розробку проєктно-кошторисної документації – 8,5 млн грн.

Будівництво цього КПП також потрапило до програми Кабміну на 2021-2023 роки. Так що чекає реалізації проєкту, щоб визначити, чи виконано обіцянку чи ні.

Крім того, Лопушанський у процесі виконання має обіцянку відкрити ще один пункт пропуску на українсько-польському кордоні – «Нижанковичі-Мальховичі». У вересні 2021-го його почали будувати, закінчити роботи планують за чотири роки.

«Стіна Яценюка» та автоматизація процесів прикордонного контролю: обіцянки попередників

Уряд Олексія Гончарука не виконав програмні обіцянки реалізувати стратегію інтегрованого управління кордонами, максимально автоматизувати процеси прикордонного контролю та запровадити загальний прикордонний контроль на максимальній кількості КПП. Кабмін протримався лише пів року, а реалізація обіцянок була розрахована до 2024-2025 років.

Колишній голова МВС Арсен Аваков провалив кілька обіцянок із програми Кабміну Шмигаля. Наприклад, запровадити спільний прикордонний контроль на максимальній кількості пунктів пропуску через кордон. На момент звільнення Авакова лише опрацьовувалося питання щодо запровадження спільного контролю на українсько-молдовській ділянці кордону у пунктах пропуску «Платоново – Гоянул Ноу» та «Кучурган – Новосавицьке».

Крім того, Аваков провалив обіцянку забезпечити інтенсифікацію договірно-правового оформлення державного кордону. У МВС пояснили, що укласти нові договори заважає карантин. Договірно-правове оформлення кордону не завершено з Росією, Білоруссю та Молдовою.

Тепер ці завдання має виконати Денис Монастирський.

Скільки Україна щороку витрачає коштів на проєкт «Стіна»Скільки Україна щороку витрачає на будівництво проєкту «Стіна», дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Володимир Гройсман на посаді прем'єр-міністра у 2018 році обіцяв, що буде створено нову програму з облаштування КПП на державному кордоні. У 2018-му було розроблено проєкт будівництва КПВВ та сервісних зон на лінії розмежування з окупованим Кримом у районі селищ Каланчак та Чонгар. Будівництво передбачало: безпосередньо пункти пропуску, що включають прикордонну, поліцейську, міграційну та митну функції; сервісну зону; зони паркування авто.

Але доки Гройсман був прем'єром якоїсь спільної програми з облаштування пунктів пропуску не створили, тому обіцянку провалено.

Петро Порошенко на посаді президента провалив обіцянку завершити демаркацію придністровської ділянки українсько-молдовського кордону. Він обіцяв це зробити у найкоротший термін у 2017 році, але коли закінчилася його каденція, демаркація все ще була не завершена.

Ще раніше Арсеній Яценюк провалив обіцянку добудувати «Європейський вал» чи «Стіну» на українсько-російському кордоні. Будівництво триває досі, на інфографіці можна подивитися, скільки грошей виділяють та витрачають на «Стіну».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як обіцяє реформувати «Укрзалізницю» чинна влада, що вдалося та не вдалося зробити попередникам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: