Транспортування газу: Україна готова допомогти Угорщині та Сербії

Читать на русском
Болгарський оператор газотранспортної системи Bulgartransgaz заявив про зупинку транспортування природного газу до Сербії та Угорщини через розрив новозбудованого газопроводу.
Фото: dw.com

Оператор ГТС України готовий запропонувати транзитні потужності для транспортування газу до Угорщини та Сербії, щоб допомогти впоратися країнам з наслідками аварії на новому газопроводі.

Про це повідомив генеральний директор оператора Сергій Макогон.

Зазначається, що болгарський оператор газотранспортної системи Bulgartransgaz заявив про зупинку транспортування природного газу до Сербії та Угорщини через розрив новозбудованого газопроводу — продовження Турецького потоку.

«Станом на сьогодні транзит російського газу до Угорщини через Україну не відбувається з 1 жовтня. Оператор ГТС України готовий запропонувати транзитні потужності до Угорщини для мінімізації наслідків аварії для споживачів Угорщини та Сербії», — зазначив Макогон.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

При цьому він додав, що подібні аварії трапляються з усіма операторами з огляду на специфіку діяльності.

«Тому так важливо мати резервні газогони та додаткову маневреність мережі, як в української ГТС. Цей аспект завжди буде перевагою перед «однотрубними», а тим більше підводними маршрутами. Що суттєво впливає на безпеку, надійність і безперебійність постачання газу», — наголосив гендиректор оператора.

Раніше стало відомо, що російський «Газпром» знизив обсяги транзиту газу до Європи через України і може недопоставити близько п'яти мільярдів кубічних метрів палива.

Нагадаємо, що Україна запропонувала країнам ЄС свої сховища для зберігання газу.

Також, стало відомо, яку вартість газу Кремль запропонував Сербії.

Окрім цього, «Нафтогаз» подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: