У Міненерго прокоментували заяву Путіна про українську ГТС

Читать на русском
У Міненерго вважають, що українська ГТС здатна прокачувати значно більше газу, ніж транспортує Росія, а на тлі численних аварій в російській ГТС заяви Путіна виглядають просто маніпулятивними
Олена Зеркальyes-ukraine.org

На тлі тієї кількості аварій, які відбуваються в російській газотранспортній системі, заява президента Росії Володимира Путіна про те, що РГТС екологічніше і надійніше української, виглядають блюзнірством і маніпуляцією.

Про це заявила радник міністра енергетики України Олена Зеркаль в інтерв'ю Радіо Свобода.

Зеркаль зазначила, що зараз навіть в рамках укладеного контракту Росія використовує ГТС України не на повну потужність. А Путін дуже дивно розставляє акценти - особливо тоді, коли це йому вигідно.

«Вони зараз прокачують на рівні 85 млн кубометрів на день, а можуть прокачувати сплачені 120» - додала вона.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

Радник глави Міненерго також підкреслила, що Путін маніпулює цифрами та фактами. У 2019 році через Україну проходило до 300 млн кубометрів газу на добу, коли РФ зупиняла на ремонт ПП-1, і нічого не сталося. При цьому кількість аварій в газотранспортній системі Росії просто зашкалює.

«Якщо порівняти кількість аварій, які відбуваються на російському маршруті та скільки у нас - то це не можна порівнювати. А вказувати на те, що він так вважає, не маючи жодних підстав для цього, наводить на думку, що вони, мабуть, щось задумали» - резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що російський газопровід «Північний потік-2» нібито екологічніше і надійніше, ніж українська газотранспортна система.

А ось президент України Володимир Зеленський запропонував захистити Європу від тарифного шоку на енергоносії. Він заявив, що Росія може збільшити транзит газу через Україну і запропонував для цього знижку в 50% на вартість транзиту.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: