Від падіння транзиту газу через українську ГТС постраждає насамперед соціальна сфера – ексміністр

Читать на русском
Демонстративне зниження Росією обсягів газу, який проходить через ГТС України, має стати одним з аргументів Києва
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Якщо Росія продовжить скорочення обсягів газу, які прокачуються через українську газотранспортну систему, то ГТС дуже швидко стане збитковою. Від падіння транзиту постраждає насамперед соціальна сфера.

Про це розповів колишній міністр енергетики [Олексій Оржель в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами колишнього міністра, важливі не гарантії транзиту газу, а гарантії транзиту прийнятного для України обсягу газу.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

«Можемо повернутися взагалі до нашого поточного контракту з транзиту, який ми підписали 2019-му році. Там є така ж умова - транспортуй або плати. Насправді коли ми закладали умову — це була, ймовірно, перемога, назвемо її так. Тому що в будь-якому випадку ми отримаємо ті гроші, на які ми розраховуємо. Разом з тим вже, починаючи з 2019 року, треба було працювати з оптимізації української газотранспортної системи, щоб ми могли дати конкурентні тарифи нашої газотранспортної системи. З розрахунку на 142,5 млрд кубів прокачування природного газу зараз прокачується 40 млрд кубів. Якщо «Газпром» знизить прокачування природного газу до 15-17 мільярдів кубів нам це буде збитково, оскільки треба буде позичати гроші на те, щоб вона працювала. Непрацююча газотранспортна система - це ризик соціальний, а головне - технологічний і енергетичний для українців» - сказав він.

Оржель підкреслив, що демонстративне зниження Росією обсягів газу, який проходить через ГТС України, має стати одним з аргументів Києва на переговорах з Європою.

«Якщо ми даємо конкурентоспроможні тарифи, якщо ми є надійними трансферами — це є той фактор, який абсолютно ніякі інші політичні заяви не перебивають» - резюмував він.

Нагадаємо, що в період За січень-серпень 2021 року через газотранспортну систему України транзитом пройшло 29,45 млрд кубометрів газу – на 15,2% менше, ніж за той же період 2020 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: