Не вчіть жити – допоможіть матеріально: на чию військову допомогу може розраховувати Україна

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У США закликали усіх своїх союзників надавати Україні летальну зброю, а також дати змогу нашій країні її закуповувати. Є сумніви, що всі союзники США відгукнуться на цей заклик. Особливо це стосується Франції та Німеччини, для яких ці побажання, власне кажучи, і пролунали.

Заяву щодо України зробила заступниця помічника голови Пентагону у справах Росії, України та Євразії Лора Купер на конференції Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні. Вона закликала всіх союзників США надавати Україні летальну зброю, а також розблокувати можливість її придбання.

Історія з наданням Україні летальної зброї виникла навесні 2014 року одразу після початку російського військового вторгнення до нашої країни. Спочатку західні країни не поспішали нам допомагати, обмежуючись лише «нелетальним», хоч і досить корисним обладнанням – амуніцією, аптечками, засобами зв'язку, індивідуального захисту, контрбатарейними радарами тощо. Найбільша допомога надходила при цьому зі США. Втім, не можна сказати, що нас залишили без підтримки. Так, наприкінці 2014-го – на початку 2015 року Литва надала Україні стрілецьку зброю, боєприпаси та амуніцію, що залишилися зі старих радянських запасів. Литва допомагала Україні й надалі, багато в чому роблячи це безоплатно. Відремонтована бронетехніка радянського зразка надходила в Україну також із Польщі.

Крига скресла наприкінці 2017 року. Зокрема, президент США Дональд Трамп схвалив постачання в Україну летальної зброї, а саме снайперських систем M107A1 – полегшеної модифікації відомої далекобійної 12,7 мм снайперської гвинтівки Barrett.

У 2018 році в Україну почали прибувати і американські протитанкові ракетні комплекси Javelin разом із боєприпасами. Постачання Javelin триває досі. Крім того, США передають до нашої країни патрульні катери типу Island та Mark VI, допомагаючи створенню так званого «москітного флоту».

Утім, першими залізну завісу зняли не США, а Канада. У грудні 2017 року Канада включила Україну до так званого Автоматичного контрольного списку країн, куди дозволено постачання вогнепальної зброї. У 2018 році Україна уклала з Канадою договір на постачання далекобійних снайперських гвинтівок LRT. Цього ж року депутати Консервативної партії Канади запропонували передати Україні партію стрілецької зброї на суму $9,5 млн.

Зрештою, треба згадати військову співпрацю з Великою Британією та Туреччиною. Зокрема, Міністерство оборони України підтвердило, що британська компанія MBDA UK розробляє нову ракету Brimstone Sea Spear, яка в майбутньому може бути поставлена ​​в Україну для забезпечення потреб Збройних сил України. Швидше за все, це може бути ракета «земля-земля». Нею можуть бути озброєні ракетні катери, які британська сторона будує для України у рамках військової співпраці.

І, нарешті, з Туреччиною нашу країну об'єднує будівництво турецьких корветів типу ADA на користь ВМСУ та постачання розвідувально-ударних безпілотників Bayraktar.

Власне, «Байрактари», швидше за все, і стали причиною заклику Лори Купер до союзників допомагати Україні. Адресований він насамперед до Німеччини, яка ще влітку, вустами свого міністра закордонних справ Хайка Мааса, заявила, що не має наміру постачати летальну зброю Україні. І Франції, яка не робила цього у принципі. І обидві ці держави висловили стурбованість посиленням інтенсивності бойових дій на Донбасі у зв'язку з першим застосуванням ЗСУ безпілотника «Байрактар», 26 жовтня. Нагадаємо, того дня, внаслідок повітряного удару по батареї бойовиків було виведено з ладу польову гаубицю Д-30, яка вела вогонь по українських позиціях.

Зрозуміло, що після голосу з Вашингтона Франція та Німеччина не постачатимуть в Україну зброю. Однак окрик Лори Купер лунає на підтримку позиції голови МЗС Дмитра Кулеби про те, що Україна має право на самозахист. Мовляв, не вчіть жити, а допоможіть матеріально. Це не добре і непогано. Це свідчить лише про те, на чию військову допомогу у західному світі Україна може розраховувати, а на чию – ні. Франція та Німеччина явно випадають із цього списку.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: