Політ «Байрактара»: бойовикам показали війну XXI століття

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У вівторок, 26 жовтня, українські війська на Донбасі вперше застосували турецький ударний безпілотник Bayraktar TB2. В результаті було пошкоджено або виведено з ладу російську 122-мм гаубицю Д-30, з якої бойовики вели обстріл позицій ЗСУ. Застосування сучасних безпілотників створює нові виклики для російських військ на Донбасі, які багато в чому можуть виявитися нерозв'язними.

Генеральний штаб ЗСУ офіційно підтвердив використання турецького ударного безпілотника Bayraktar TB2 на Донбасі у відповідь на обстріл позицій української армії. Відповідне відео було показано в Інтернеті. На ньому помітно, як снаряд, пущений з БПЛА, вразив 122-мм польову гаубицю Д-30. Судячи з кадрів, гарматний розрахунок у паніці розбігся, а «жаба» (саме так називають Д-30 військові) була або пошкоджена, або знищена. За даними Генштабу, після застосування безпілотника обстріл припинився.

Турецькі «Байратари», які вже взяті на озброєння української армії, досі на Донбасі не використовувалися. Хоча раніше вони непогано показали себе під час інших військових конфліктів, наприклад, у Нагірному Карабасі. Там застосування «Байракторів» та інших БПЛА забезпечило армії Азербайджану вирішальну перевагу над збройними формуваннями Нагірного Карабаху. Використання імпортного безпілотника на українському фронті було лише питанням часу, який і настав 26 жовтня.

Ефект від застосування «Байрактара» має не так матеріальний (виведення з ладу однієї польової гаубиці – невелика втрата), як психологічний ефект. Крім того, він ставить перед російськими кураторами ОРДО та ОРЛО низку важкорозв'язних завдань.

Політ «Байрактара» показав, що проросійські бойовики не мають у своєму розпорядженні систем ППО та радіоелектронної боротьби, які б дозволили успішно боротися з такими апаратами. Загроза удару з повітря від якої немає захисту, завдає деморалізуючого впливу на обслугу гарматних розрахунків, піхотинців в окопах і навіть на екіпажі бойових машин. Адже БПЛА здатний не лише самостійно завдавати ударів із повітря. Він може в режимі реального часу передавати дані про позиції противника і наводити на них безпілотники-камікадзе, а також точний вогонь ствольної та реактивної артилерії. У такій ситуації багато не навоюєш. До появи ефективних засобів ППО бойовикам доведеться більше використовувати укриття, більше маневрувати, обладнати хибні позиції. Усе це змінює характер бойових дій. Про безкарні обстріли тепер можна забути.

А які системи ППО можуть бути ефективними у боротьбі проти безпілотників? Досвід війни в Карабаху показав, що старі радянські «Оси» та «Стріли», які мали формування НКР і які є у розпорядженні бойовиків на Донбасі – не найкращий засіб для боротьби з «Байрактарами». Особливо в тих випадках, коли «Байратари» використовуються безпосередньо для знищення цих «Ос» та «Стріл». Адже ці системи створювалися в СРСР для захисту від літаків та гелікоптерів, а не від такої маленької та тихохідної мети, як БПЛА.

Значить, потрібно просити в Росії щось більш сучасне і потужне. У принципі, «Байрактар» можуть збити такі системи ППО, як ЗРПК «Панцир» чи «Тор-М2». Теоретично Росія могла б перекинути на Донбас і ці озброєння, але їх експлуатація в умовах російсько-української війни пов'язана з багатьма труднощами.

По-перше, швидка поява «Панцирів» та «Торів» на Донбасі з головою видала б присутність там кадрових російських військових, бо ніхто інший просто не може ефективно поводитися з цими системами. А в Росії досі все ще намагаються відсторонитися від своєї прямої участі у конфлікті на Донбасі.

По-друге, поява новітніх російських систем ППО на окупованих територіях неминуче викличе інтерес до них з боку українських спецслужб і може призвести до небажаного для РФ витоку інформації. Не кажучи вже про те, що стартові позиції «Панцирів» та «Торів» можуть бути виявлені тими самими «Байрактарами» та накриті вогнем української артилерії. Все це – украй небажаний розвиток подій для російської сторони.

Одним словом, 26 жовтня 2021 року відкриває нову сторінку донбаського конфлікту, робить цю війну більш технологічною, а значить і витратною для російської сторони.

Денис Попович спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: