«Рубікон перейдено»: яку зброю США нададуть Україні та що за цим стоїть

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Цього тижня відбулася важлива для України подія: Адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила продаж нашій країні оборонної зброї. Поки йдеться лише про стрілецькі снайперські комплекси – відомі великокаліберні рушниці Barrett, проте вже цей факт говорить про те, що «червона лінія» пройдена – американці постачатимуть до нашої країни «летальну» зброю. Реакція Росії на цю обставину була досить стриманою.

Про те, що президент США Дональд Трамп все-таки схвалив поставки в Україну летальної зброї, стало відомо із замітки в газеті Washington Post 21 грудня. Згодом в Адміністрації президента США уточнили, що Держдепартамент підтвердив комерційну ліцензію, яка дозволяє експорт в Україну снайперських систем M107A1, боєприпасів, а також пов'язаних із ними комплектуючих та аксесуарів на суму $41,5 млн.

Зброя від Канади: що це означає для України та чи змінить співвідношення сил на ДонбасіКанада включила Україну до списку держав, яким дозволений експорт вогнепальної зброї. Оцінку такому рішенню дали експерти.

Снайперська система M107A1 – це одна з модифікацій відомої американської снайперської гвинтівки Barrett, названої на честь її винахідника, колишнього офіцера правоохоронних служб США Ронні Барретта. Її початковий варіант М82 був розроблений у 1980-х роках і поступив на озброєння армії США напередодні першої війни в Перській затоці в 1990 році, хоча сухопутні війська Швеції почали купувати цю зброю роком раніше.

Це надзвичайно потужна, далекобійна гвинтівка калібру 12,7х99 мм (перша цифра означає сам калібр, друга – довжину гільзи патрона), яка належить до класу «антиматеріальна», тобто призначена для виведення з ладу автомобілів, легкоброньованої техніки, а також піхотинців, які перебувають в укритті. Ефективна дальність стрільби складає 1830 метрів. Модифікація M107A1 була прийнята на озброєння в 2011 році й являє собою полегшений варіант зброї, що дозволяє стріляти «з плеча».

Зараз гвинтівки Barrett експлуатуються силовими структурами майже 60 країн світу. Вона є і в розпорядженні українських військовослужбовців. Зокрема, наприкінці 2014 року фірма «Укрінмаш», спецекспортер держконцерну «Укроборонпром», підписала договір з американською компанією Barrett Firearms на поставку цих гвинтівок для потреб Нацгвардії та СБУ. Необхідність у таких поставках пояснювалася тим, що до початку війни в Україні максимальний калібр снайперських гвинтівок, які могли розраховувати українські силовики, не перевищував 7,62 мм. Але при цьому вже в 2014 році бойовики на Донбасі використовували проти наших військовослужбовців російську 12,7-мм великокаліберну снайперську гвинтівку «Вихлоп», яка за своїми заявленим характеристикам поступається Barrett, але не залишає жодних шансів піхотинцю в бронежилеті.

За волонтерським каналами Barrett потрапляв і в розпорядження армії. Але, як пояснив полковник запасу Юрій Повх, виникали проблеми з боєприпасами: дуже часто волонтери забезпечували гвинтівку не спеціальними снайперськими, а більш дешевими кулеметними патронами. Річ у тім, що для Barrett використовується боєприпас, прийнятий на озброєння ще в 1921 році для кулемета Browning. «Однак снайперський і кулеметний боєприпаси сильно відрізняються за характеристиками, точністю та якістю виконання. Вони просто летять у ціль по-різному », – пояснив Повх.

Великокаліберні снайперські гвинтівки виготовляє українська оборонна промисловість. Так, у розпорядженні українських силових структур є 12,7-мм гвинтівки СГМ, розроблені на столичному заводі «Маяк» під патрон 12,7х108 радянського зразка. Крім того, харківський концерн ХАДО, який досі спеціалізувався на виробництві автохімії, розробив власний варіант снайперської гвинтівки Rhino Hunter, яка пристосована саме під НАТОвський боєприпас калібру 12,7х99 мм. Вперше вироб був представлений на київській виставці «Зброя та безпека» в 2016 році.

Централізовані поставки зі США снайперських комплексів M107A1 разом з аксесуарами, комплектуючими та боєприпасами тепер виключають появу в нашій країні «неправильних» патронів. Ба більше, як пояснив відомий журналіст Юрій Бутусов, гвинтівки поставляються в рамках військової допомоги Україні, а значить, не будуть коштувати українському бюджету ані копійки. За словами Бутусова, Україна включена до американського списку країн, яким дозволені поставки автоматичної стрілецької зброї. З одного боку, це дозволяє поставки лише стрілецької зброї, але з іншого, на думку журналіста, Дональд Трамп створює принципові можливості для поставок зброї в Україні. «А номенклатура буде розширюватися. Створений найважливіший прецедент стратегічного та історичного значення. Наступний крок – поставки «Джавелінів», – додав Бутусов.

Муженко розповів, яку летальну зброю Україна попросила у СШАНачальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що США можуть надати українській армії системи повітряної розвідки, танкові системи та інше озброєння.

Такої ж думки дотримується і Юрій Повх: «Світовій спільноті дали чіткий сигнал, що Україна вже отримує зброю, яке вбиває». Американські конгресмени також відзначають, що рішення Трампа являє собою значну зміну підходів Адміністрації президента США в питаннях військової допомоги Україні, оскільки попередник Трампа Барак Обама не наважувався на такі дії. «Рубікон перейдено. Це «летальна» зброя, і я припускаю, що буде ще», – повідомив один з американських конгресменів виданню Washington Post.

Цікаво, що Росія, яка раніше вельми болісно ставилася до перспектив поставок американської зброї в Україну, відреагувала на рішення Трампа досить стримано, вчергове пригрозивши подальшою ескалацією ситуації на Донбасі. «Напевно, це зайвий раз підігріє й без того гарячі голови націоналістів, які прагнуть лише того, щоб знову перейти до силового методу врегулювання на Донбасі, й абсолютно безперспективного, й знову розв'язати кровопролиття», – заявив, серед іншого, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: