«Чорний хід» з Канади: як в Україну може потрапити західна зброя

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Канада включила Україну до переліку країн, до яких офіційно дозволений експорт зброї. Одночасно комітет парламенту Канади з питань оборони рекомендував надати Україні так звану «летальну зброю». Цей факт може означати, що довгоочікувана західна зброя може почати надходити в Україну не безпосередньо з США, а як би з «чорного ходу» – з Канади.

У середу, 13 грудня, стало відомо, що Канада включила Україну до переліку країн, куди офіційно дозволений експорт зброї. Як уже повідомляло «Слово і Діло», відповідне рішення оприлюднене в офіційному журналі уряду Канади Canada Gazette. Згідно з цим рішенням, так званий Автоматичний контрольний список країн, в які дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади (Automatic Firearms Country Control List – AFCCL) буде поповнений Україною.

Муженко розповів, яку летальну зброю Україна попросила у СШАНачальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що США можуть надати українській армії системи повітряної розвідки, танкові системи та інше озброєння.

Нагадаємо, що включення України в AFCCL є наступним кроком після угоди про співпрацю, яка міністри оборони України Степан Поторак і Канади Хардж Сейджан підписали ще 3 квітня. Поки відповідні оновлення в AFCCL не внесені (в списку, як і раніше перебувають 39 країн), але думається, що поява в ньому України – це питання недовгого часу.

Одночасно комітет парламенту Канади з питань оборони рекомендував надати Україні так звану «летальну зброю», щоб підвищити можливості ЗСУ в боротьбі з російською агресією. За інформацією «Слова і Діла» про це йдеться в документі комітету під назвою «Канадська підтримка України в період кризи і збройного конфлікту».

Ці рекомендації не є обов'язковими до виконання для канадського уряду, але, швидше за все, до них прислухаються через величезний вплив української діаспори в Канаді та того факту, що країна «кленового листа» і до цього досить активно допомагала Києву протистояти російській агресії. Нагадаємо в 2014-2016 роках Канада перебувала на другому місці після США за наданням Україні «нелетальної» гуманітарної допомоги. Зокрема, тільки за офіційними даними, канадці поставляли в нашу країну радіостанції Harris, прилади нічного бачення, устаткування для розмінування, кевларові шоломи, бронежилети, а також елементи амуніції – загалом на суму понад $23 млн (обсяги американської допомоги офіційно склали $120). Також канадські інструктори навчали українських військовослужбовців премудростям ведення бойових дій за стандартами НАТО, переймаючи і у них досвід ведення боїв проти російської армії.

Про те, що включення України до AFCCL дозволяє почати в нашу країну поставки зброї з Канади говорять і в українському МЗС. «Тепер ніщо не заважає нам отримувати зброю з Канади. Спасибі прем'єр-міністру Джастіну Трюдо, дорогий Христі Фріланд та міністру оборони Харджіту Саджані за дружню і солідарну позицію по відношенню до України», – написав у своєму Twitter глава українського МЗС Павло Клімкін.

Імена високопоставлених канадських чиновників, які перераховує Клімкін, підтверджують тезу про те, що уряд Канади, швидше за все, схвалить поставки «летальної зброї» до України. Це означає, що довгоочікувана західна зброю все ж почне надходити в нашу країну, але не з США, а з Канади. Нагадаємо, що Захід досі був вельми обережний у питаннях оснащення української армії своєю зброєю. У тих же США досі йдуть дискусії з цього приводу, хоча $350 млн на надання військової допомоги Україні в 2018 році вже як би передбачені в бюджеті Сполучених Штатів.

Що це за зброя? Перш за все, це досить сучасні вироби, що відповідають стандартам НАТО. Як відомо, ще в 2014 році Канада пропонувала допомогти нашій країні шляхом поставок в розпорядження ЗСУ палубних винищувачів F-18 Hornet, які почали замінюватися в Канаді більш новими - F-35. До офіційних переговорів, втім, справа тоді не дійшла, оскільки в нашій країні не було відповідної бази, необхідної для обслуговування і поповнення боєприпасами літаків американського виробництва.

Климпуш-Цинцадзе: ми вже дуже близько до ухвалення Америкою рішення про надання летальної зброїВіце-прем'єрка зазначила, що рішення про надання Україні летального озброєння буде в підсумку політичним рішенням влади США.

У відкритих джерелах можна прочитати, що на озброєнні канадської армії перебувають, наприклад, німецькі танки Leopard-2 різних модифікацій, а також бойові броньовані машини LAV-25 Coyote, які представляють собою модифікацію бойової машини Piranha швейцарської фірми MOWAG (проводилася в Канаді за ліцензією ). Модифікацією Piranha є і колісний бронетранспортер Bison.

Канадська армія, звичайно, має в своєму розпорядженні і американську техніку. Крім літаків, це гусеничний бронетранспортер М-113. Ця машина складається на озброєнні ще з 1964 року і пережила з тих пір ряд модифікацій. Артилерія представлена ​​гаубицями французького та американського виробництва, в тому числі і тими, які випускалися в Канаді за ліцензією.

Основним особистою зброєю солдатів, серед іншого, є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2 (канадський варіант М-16). І тут виникає питання, чи має канадська армія американськими протитанковими ракетними комплексами (ПТРК) Javelin. Саме ці системи найчастіше згадуються в контексті можливих поставок «летального зброї» з США в Україну. Основними перевагами Javelin є використання інфрачервоної головки самонаведення, що дозволяє діяти за принципом «вистрілив і забув», а також здатність ракет вражати броньовані цілі в найбільш вразливі місця зверху. У канадську армію надходили інші американські ПТРК – TOW. Однак поява Javelin через канадський «чорний хід» абсолютно не виключено.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: