Зброя з Канади: технологічний ривок або політичний сигнал для України

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні зброю, яка призначалася іракським курдам. Йдеться про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Раніше канадські депутати вже пропонували надати нашій країні «летальну зброю». Яку зброю може отримати українська армія з Канади, якщо ці плани здійсняться і наскільки вона може бути для нас корисною?

Загальна вартість озброєнь, які депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні, становить $9,5 млн. Про це повідомив екс-депутат канадського парламенту Тед Опітц. За його словами, канадські депутати вважають, що необхідно підтримати Україну в її боротьбі проти Росії. «Це вірне рішення. У випадку з Україною очевидно, що Путін – агресор. Саме Путін захопив Крим», – пояснив Опітц.

Волкер пояснив, чому Україні потрібно давати летальну зброюСпецпредставник Курт Волкер заявив, що між США і Євросоюзом немає розбіжностей в питанні надання Україні летального зброї.

Спочатку цю зброю планували надати іракським курдам. Таке рішення ще 15 місяців тому ухвалив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Йшлося про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Однак канадська сторона так і не зуміла отримати гарантій того, що вона не потрапить до рук осіб, причетних до вчинення злочинів на території Іраку. Крім того, ситуація на Близькому Сході змінилася й зброя залишилася в Канаді.

Тепер у країні кленового листа вважають, що за допомогою цієї ж зброї українці «могли б краще захищати себе». Нагадаємо, що канадці послідовно відстоюють необхідність допомогти нашій країні саме «летальною зброєю». Так, у грудні минулого року Канада включила Україну в Автоматичний контрольний список країн (Automatic Firearms Country Control List – AFCCL), до яких дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади. Це рішення стало наступним кроком після угоди про співпрацю, яку міністри оборони України Степан Полторак і Канади Хардж Сейджан підписали 3 квітня 2017 року. Наразі Україна вже фігурує в AFCCL.

Окрім того, в квітні 2018 року міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна вже в поточному році закупить у Канади спеціальні анти-снайперські комплекси, функції яких полягають у визначенні точок, звідки противник веде снайперський вогонь. Нагадаємо, що в Україну вже надходять американські протиракетні комплекси (ПТРК) Javelin. Про поставки Javelin стало відомо наприкінці квітня.

Які ж зразки озброєнь може отримати Україна, якщо плани канадських депутатів будуть реалізовані? Зокрема, основною зброєю солдатів сухопутних військ Канади є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2, що є канадським варіантом американської гвинтівки M16A2.

Крім того, канадці експлуатують кулемети бельгійського виробництва – FN Minimi, калібром 5,56 мм і FN MAG, калібром 7,62 мм. Ця зброя дуже поширена в світі, хоча й досить поважного віку. Так FN Minimi надійшов на озброєння у 1970-х, а FN MAG – у 1950 роках. Водночас, FN MAG зараз успішно служить більш ніж у 80 країнах світу.

Також у розпорядженні канадців перебуває 81-мм міномет L-16, розроблений спільно з конструкторами Великобританії замість тридюймового міномета, що надійшов на озброєння ще після Першої світової війни. L-16 використовується з 1960 років, але не є такою вже легкою зброєю. Знаряддя важать понад 35 кг, а для транспортування його необхідно розбирати на три частини.

Протитанкова зброя у канадців також досить стара. Зокрема, це 84-мм шведський гранатомет Carl Gustaf, що надійшов в експлуатацію у далекому 1948 році і 66-мм протитанкова базука LAW, яка встигла повоювати у В'єтнамі, Афганістані, Іраку, а також у Фолклендській війни між Великобританією і Аргентиною.

Ще одним протитанковим засобом, який використовується в Канаді й може бути переданий в Україну, є американський ПТРК BGM-71 TOW. Це «старший брат» Javelin, що надійшов на озброєння в 1970 роках. Цей ПТРК використовує дротову систему управління протитанковими ракетами (у Javelin ракети наводяться на ціль самостійно, за допомогою інфрачервоної головки наведення). Водночас, цей комплекс вважається досить надійною зброєю й активно використовується армією США разом із Javelin. BGM-71 TOW підходить для боротьби з танками Т-72, ​​які РФ передала бойовикам на Донбасі, а модифікації TOW – 2А і TOW – 2В, призначені для знищення броньованих цілей, оснащених динамічним захистом.

Стали відомі умови Канади, щоб надати Україні летальну зброюКанада підтримує суверенітет України, але не буде безоплатно надавати летальну зброю. Уряд Канади залишається в тісному контакті з урядом України.

Ефективність TOW була доведена під час війни в Сирії. Так у 2016 році саме з TOW був збитий російський вертоліт Мі-35. У результаті цього загинув видатний російський льотчик Ряфагать Хабібуллін. Також за допомогою TOW у Сирії підбивалися й турецькі танки німецького виробництва Leopard-2.

Таким чином, в Україну з Канади може бути поставлена перевірена в боях, хоча й досить застаріла зброя. Її використання в нашій країні може бути пов'язане з труднощами, пов'язаними з НАТОвськими параметрами боєприпасів. Як відомо, вони не підходять до радянської зброї, яку використовують в Україні. Крім того, навіть найнадійнішу західну стрілецьку зброю, розроблену в середині минулого століття, не завжди можна вважати більш «просунутою» у порівнянні з радянськими зразками, поставленими на озброєння у той же період. Тому канадські поставки не дадуть Україні ніякої технологічної переваги. Це буде, скоріше за все, політичний сигнал того, що Захід має намір й далі розширювати військову підтримку Украіни.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: