В Україні хочуть обмежити використання пластику: як це працюватиме та коли реально запровадити

Читать на русском
Як в Україні планують обмежити використання одноразового пластику, коли це можливо запровадити та кого штрафуватимуть, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Тема захисту довкілля постає у світі доволі гостро. Екологи неодноразово заявляли, що планеті потрібно позбавлятися від зайвого сміття і навчитися робити це якомога швидше. Однак суспільство поки не готове остаточно відмовитися від звичних благ і пожертвувати на перехідний період своїм комфортом. Міністр захисту довкілля і природних ресурсів України Роман Абрамовський каже, що наразі важливо працювати над підвищенням еко-свідомості. Як в Україні планують обмежити використання одноразового пластику та коли це можливо запровадити, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Чому пластик – це проблема

Насамперед, пластикові вироби забруднюють довкілля, повітря та воду. Деякі вироби під час нагрівання починають виділяти шкідливі речовини, які впливають на респіраторні, репродуктивні та нервові функції людини. Також під час процесу розкладу на мікропластик вони можуть потрапляти у їжу для людей.

Пластикові вироби стають причиною загибелі тварин, морських жителів і птахів.

У Міністерстві захисту довкілля і природних ресурсів України повідомили, що з 1950-х до 2018 року було вироблено 6,3 млрд тонн пластику, і лише 9% цього обсягу перероблено, 12% спалено, а весь інший пластик досі перебуває у довкіллі.

Наприклад, у Чорному морі 68% забруднень – пластик. Канадські вчені дослідили, що 59% видів птахів мають у шлунках пластикові частинки, а людина споживає щорічно 100 тис. часток мікропластику.

До 2050 року вчені прогнозують співвідношення риби до пластику в водоймах 1:1.

За останні 50 років світове виробництво пластику зросло в 20 разів. До 2035 року його кількість зросте вдвічі, а до 2050 року – в чотири рази.

За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику. З них щонайменше 8 мільйонів потрапляють у воду як відходи.

Як міністерство планує боротися з проблемою

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський на зустрічі з журналістами презентував концепцію обмеження обігу одноразових виробів із пластику на території України.

Насамперед, міністерство розробило законопроєкт на основі положень Директиви ЄС про одноразовий пластик про обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання. Його планують зареєструвати у Верховній раді у жовтні 2021 року.

Через рік після ухвалення законопроєкту передбачається заборона виробництва, ввезення на території України та введення в обіг певних одноразових виробів з пластика, для яких вже наявна альтернатива:

  • соломинки;
  • столові прибори (виделки, ложки, ножі, палички, шпажки, мішалки для напоїв);
  • посуд (тарілки, стакани тощо);
  • палички для тримання повітряних куль та основа для них;
  • гігієнічні ватні палички;
  • ємності для їжі та напоїв (контейнери);
  • кришки від ємностей для напоїв;
  • ємності для їжі та напоїв зі спіненого пінополістиролу (під час нагрівання цей матеріал виділяє отруйні канцерогенні речовини);
  • вироби з оксобіорозкладного пластику (він містить домішки, що пришвидшують розпад на мікропластик).

У міністерстві пояснили, що заборонили саме ті вироби, без яких можна обійтися. Ба більше, для них вже є альтернатива. Наприклад, гранули пластику, з яких виробляють продукцію, можна замінити на гранули з кукурудзяного крохмалю з вмістом певних хімічних речовин.

«З них, практично не змінюючи технологію, можна робити те саме, що й з пластикової сировини і великих проблем для переналаштування виробництва не буде. Ми постійно комунікуємо з бізнесом, виробниками і мережами, в більшості випадків вони підтверджують, що суттєвих трансформацій не потрібно буде робити (якщо це не застаріле обладнання, яке у будь-якому випадку, треба буде замінити)», – наголосив Абрамовський.

Міністр додав, що частину продукції з пластику наразі заборонити не можуть, але на таких товарах буде розміщене спеціальне маркування, яке нагадуватиме споживачам, що така продукція має негативний вплив на довкілля.

Що не заборонять:

  • вологі серветки, зокрема побутові;
  • засоби особистої жіночої гігієни;
  • підгузки;
  • тютюнові вироби з фільтрами (і фільтри самі як такі).

Виробник цих товарів буде зобов’язаний певну частину продукції використовувати для вторинної переробки. На продукції потрібно буде обов’язково вказувати інформацію про матеріали, з яких вони вироблені.

Усі ці зміни стосуватимуться виробників пластикових товарів, місць їхнього розповсюдження (магазини), а також готельно-ресторанного бізнесу.

За словами Абрамовського, фактично, на ринку залишаться ті, хто буде відповідати новому регулюванню.

Відповідальність за порушення

Міністр захисту довкілля зазначив, що стосовно відповідальності теж виникають певні дискусії.

«Річ у тому, що надмірна відповідальність пов’язана з корупціоногенними ризиками. Тобто, чим більші штрафи, тим більше є можливість зловживання», – розповів він під час спілкування з журналістами.

Кого штрафуватимуть за пластикові пакети та чим їх пропонується замінюватиУ якості альтернативи пропонуються біорозкладані пакети з крохмалю і целюлози. Зараз вони набагато дорожче пластикових, але ця ситуація повинна змінитися

У законопроєкті, який пропонує міністерство, передбачені такі штрафи: за виготовлення і розповсюдження пластикових виробів – від 18 до 51 тисячі гривень. За повторне порушення протягом року пропонують збільшити штраф до 85-170 тисяч гривень. Сума штрафу залежатиме від різних факторів.

Водночас, Абрамовський запевнив, що пересічних громадян, які, наприклад, прийдуть у магазин з пластиковим пакетом, ці штрафи не стосуватимуться.

«Ми не вбачаємо, що це має підпадати під відповідальність. А коли фізична особа розповсюджує (пластикові вироби, – Ред.), тоді буде наступати відповідальність», – зазначив він.

У міністерстві також додали, що усі залишки пластикової продукції, які продають у магазинах, будуть відповідальністю саме виробника.

«Виробник має забрати таку продукцію, безпечно утилізувати її та передати на переробку для вторинного використання. Але загалом, рік – це достатньо часу (щоб розібратися з залишками, – Ред)», – розповіли у відомстві.

Підвищення людської свідомості

Як одну із масштабних проблем, яка наразі є в Україні, і яка не дає змоги повноцінно зменшити пластикові відходи та запустити нормальний процес переробки, Абрамовський виділив людську свідомість та формування еко-звичок.

За його словами, суспільство вже почало трохи змінюватись, а турбота про екологію та усвідомлене споживання стали певним трендом, адже «якщо постійно повторювати одне й те саме, людина врешті зрозуміє».

На підвищення свідомості так чи інакше впливатимуть і каральні засоби. Міністерство покладає велику надію на територіальну громаду, на нових голів і старост, які можуть впливати на мешканців своєї громади.

Також Абрамовський поділився ідеєю створення своєрідного інституту екологічних шерифів у громадах. Однак, за його словами, сама ідея доволі сира і ще потребує обговорення з органами місцевої влади.

«Ідея полягає в тому, щоб на певну кількість населення була людина, якій довіряють, яка матиме відповідні знання, можливо, екоосвіту (наприклад, пройти курсу екологічного аудиту). Шерифи на своєму прикладі та за рахунок авторитету довіри могли б формувати еко-звички і карати за порушення (виписувати протоколи). Але заходи впливу вже буде формувати державна екологічна інспекція в області», – розповів він.

Міністр захисту довкілля припустив, що драфт такого законопроєкту можна буде розробити за два місяці.

А от стимулювати бізнес дотримуватися законодавства, не треба, вважають у міністерстві.

«Бізнес розбереться сам. Щоб продавати свою продукцію, треба бути в тренді. Я більше вірю у тренд, ніж у допомогу держави», – зазначив Абрамовський.

Які плани та прогнози на майбутнє дає міністерство

Окрім законопроєкту про обмеження обігу та виробництва пластикової продукції, міністерство планує розробити та ухвалити ще 7 законпроєктів. Два документи відомство вже напрацювало – законопроєкт про відходи видобувної галузі і законопроєкт про відходи упаковки.

«Щойно у другому читанні буде схвалено рамковий законопроєкт, відразу перейдемо до того, щоб зареєструвати і провести через уряд інші секторальні законопроєкти», – заявив міністр захисту довкілля.

У міністерстві також наголосили на важливості мати автоматизований моніторинг для визначення порушення природоохоронного законодавства, адже чим більше виключається людський фактор, тим більше буде довіри.

В Україні хочуть зробити ще один крок для боротьби з пластикомВ Україні хочуть заборонити одноразовий посуд. Відповідний законопроект вже готує Мінприроди.

У нових законопроєктах підніматиметься питання збору, транспортування та захоронення відходів.

«Я хочу, щоб у цьому десятиріччі ми дійшли до того, щоб на захоронення залишалось 10-15% відходів. На це потрібно дуже багато коштів та довіри інвесторів державі, треба багато зробити, щоб забезпечити захист інвестицій», – наголосив Роман Абрамовський.

Також наразі у міністерства є регіональні плани щодо управління відходами, які стануть своєрідною картою для інвесторів.

«Цей термін ми теж вводимо у рамковому законопроєкті на законодавчому рівні. Зараз ми затвердили методичні рекомендації відповідним наказом», – заявив Абрамовський.

За його словами, Україна зараз слідує останнім екологічним тенденціям, зокрема, європейських країн.

У Міністерстві захисту довкілля розповіли, що 16-17 вересня в Україну приїде єврокомісар з питань довкілля. Він проведе зустрічі з керівниками фракцій у Верховній раді та з екологічним комітетом, щоб полегшити просування екологічного законпроєкту.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в Україні будуть заборонені використання та продаж пластикових пакетів у всіх точках торгівлі та сфери обслуговування. З березня 2022 року з магазинів щезнуть тонкі та надтонкі пакети.

Раніше ми з’ясовували, кого штрафуватимуть за пластикові пакети та чим їх пропонується замінювати.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: