Подкаст «Словом» за 18 жовтня: червона зона карантину і варіанти виходу з політичної кризи

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 18 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про «червоні зони» карантину в Україні та обмеження, що вже діють у кількох областях. Про призупинення роботи Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ на Донбасі. Про «енергетичний безвіз» з ЄС для України, американський скраплений газ для Китаю. А також про політичну кризу і варіанти виходу з неї. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Коронавірус в Україні: країна потрохи «червоніє»

За результатами позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій чотири області переходять до «червоної» зони карантину. Карантинні обмеження з початку доби 18 жовтня посилені в Запорізькій, Одеській, Донецькій та Дніпропетровській області.

У «червоній» зоні карантину забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, театрів, ринків, фітнес-центрів, заборонено проводити масові заходи. Обмеження не поширюються на заклади, де 100% працівників і відвідувачів повністю щеплені від коронавіруса.

Навчальні заклади, в яких вакциновані менш як 100% персоналу, не можуть працювати у звичайному форматі, тому мають перейти на дистанційку. Це не стосується дитсадків та 1-4 класів шкіл.

Крім того, з 21 жовтня жителі областей, які перебувають у «червоній» зоні не зможуть їздити автобусами, поїздами та літати літаками до інших регіонів без документів про повний курс вакцинації, негативного тесту на коронавірус або довідки про одужання від COVID.

Трохи раніше, нагадаємо, до червоної зони карантину потрапила Херсонська область.

СММ ОБСЄ призупиняє роботу через «протести» терористських поплічників

Організація з безпеки та співробітництва в Європі призупинила свою місію з моніторингу на Донбасі з міркувань безпеки, - повідомляє Reuters. Місію призупинили, оскільки вже кілька днів під готелем, де проживають члени ОБСЄ, проходять масові зібрання окупантів.

«Через побоювання за нашу безпеку, через правила і міркування безпеки ми призупинили наші операції», – розповів головний спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Нагадаємо, з ранку 15 жовтня перед готелем, в якому проживають члени СММ, в центральній частині непідконтрольного уряду Донецька місія зафіксувала масові збори за участю 50-100 осіб, переважно молодих чоловіків.

Зокрема, деякі з цих молодих людей тримали транспаранти та висловлювали критику щодо діяльності СММ, особливо щодо подій, які відбулися 13 жовтня на ділянці розведення в районі Золотого, коли одного з бойовиків, як повідомлялося, затримали Збройні сили України.

Спостерігачі зазначили, що це зібрання «перешкоджало будь-якому пересуванню патрулів 15 і 16 жовтня».

Енергетичний безвіз з ЄС: чи є ефект

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що економічний ефект від «енергетичного безвізу», за підрахунками Світового банку, може складати 1,5 мільярда доларів щороку. Про це прем’єр написав у Facebook. Енергетичний безвіз з ЄС – це відокремлення від енергосистеми з Білоруссю та Росією та приєднання до європейської енергомережі (ENTSO-E).

«Цього тижня обговорили готовність до «енергетичного безвізу». Мова йде про приєднання до європейської енергомережі та остаточну енергонезалежність від Росії. Економічний ефект від такого приєднання, за підрахунками Світового банку, може складати 1,5 млрд доларів щороку», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю «Слово і діло» розповіла про перспективи отримання Україною п’яти «безвізів» з Євросоюзом.

Раніше ми вже писали про те, що дасть «промисловий безвіз» Україні і як відбувалися переговори з Європейським Союзом.

На нашій інфографіці на сайті можна подивитися, що дасть Україні ще один з так званих «безвізів» з ЄС, угода про «відкрите небо».

Американський скраплений газ для Китаю

Китай прискорив переговори з США про довгострокові поставки скрапленого газу, через стрімке зростання цін на газ і нестачу електроенергії на внутрішньому ринку, - повідомляє Reuters.

Відомо, що п'ять китайських компаній ведуть переговори з американськими експортерами про довгострокові поставки зрідженого газу. Обговорення можуть привести до угод на десятки мільярдів доларів, які ознаменують зростання імпорту LNG в Китай з США в найближчі роки.

Зазначається, що прискоренню переговорів сприяє зростання цін на газ і нестача електроенергії на внутрішньому ринку. В Китаї стурбовані з приводу паливної безпеки. Зазначимо, що під час китайсько-американської торгової війни у 2019 році торгівля газом призупинилася. Переговори з постачальниками з США почалися лише на початку цього року.

Політична криза в Україні та шляхи виходу з неї

Президентська кампанія 2019 року стала справжньою сенсацією у політичному житті незалежної України. Українці обрали президентом Володимира Зеленського – людину, яка раніше не займалася політикою. Невдовзі вже новообраний президент оголосив про дострокові парламентські вибори – й влітку того ж 2019-го українці на хвилі тотального оновлення влади – надали небувалий досі кредит довіри й пропрезидентській партії «Слуга народу».

Вперше в новому парламенті була сформована так звана «монобільшість» ‒ коаліція, яка складається лише з однієї фракції. Здавалося б, шлях до реформ відкрито, вся повнота влади належить єдиній команді.

Природно, що з часом і президентські, і парламентські рейтинги Володимира Зеленського та «Слуги народу» почали падати. У 2021-му році найважче втримувати довіру вдається саме пропрезидентській партії. Падіння рейтингів влади – завжди неминучий процес, адже будь-які дії стикаються із критикою та невдоволенням як з боку політичних опонентів, так і пересічних громадян.

Утім президентський рейтинг Володимира Зеленського залишається достатньо високим – й жоден із нинішніх політиків-важковаговиків після 2,5 років його президентства не може достойно конкурувати із нинішнім главою держави. Особливо, якщо йдеться про вихід до другого туру виборів.

З усім тим, склалася й інша парадоксальна ситуація: попри високий рейтинг президента й поступову втрату довіри до «Слуги народу» з боку виборців, більшість соціологічних досліджень цього року зафіксували негативні настрої громадян стосовно загального курсу держави. На початку 2021-го соціологи зафіксували зростання кількості громадян, які вважають, що «країна рухається у неправильному напрямку». Але ближче до осені – цей показник скоротився.

Так, за результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у січні 2021-го, 74,3% респондентів вважали, що Україна рухається у неправильному напрямку, і лише 10%, що у правильному.

Квітневе опитування Соціологічної групи «Рейтинг» зафіксувало також високий відсоток незгодних із загальним станом справ у державі ‒ 68% вважають, що країна рухається у неправильному напрямку, 22% ‒ у правильному, ще 10% – не визначилися.

Опитування, проведене в червні 2021-го фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова засвідчило майже такі ж самі дані ‒ 62% вважають, що країна рухається у неправильному напрямку, протилежної думки дотримувалися тільки 20%.

Вересневе опитування Соціологічної групи «Рейтинг» показало зниження частки невизначених й зростання до 34% тих респондентів, які вважають, що країна рухається у правильному напрямку. Тоді як 58% ‒ все ще вважають, що країна йде, так би мовити, «не туди».

Так чи інакше, не зважати на настрої громадян та падіння рейтингів провладної партії не вдасться. Низка негативних факторів, які впливають на рейтинги влади, може призвести до глибокої політичної кризи, особливо якщо згадати про те, що нинішня коаліція складається лише з однієї фракції та весь негатив приймає на себе.

Найчастіше парламентські кризи в політичному житті незалежної України закінчувалися оголошенням дострокових виборів. Однак цього разу, після подій 2019 року рейтинги «Слуги народу» та Володимира Зеленського йдуть пліч-о-пліч, тож оголошення будь-яких дострокових виборів потягне за собою й зміну провладної команди.

Якими можуть бути найімовірніші конфігурації виходу із політичних криз - про це читайте у нашому спеціальному матеріалі на порталі та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: