«Відкрите небо» з ЄС: що дасть Україні авіаційна угода

Читать на русском

Рада Євросоюзу 28 червня схвалила підписання Угоди про спільний авіаційний простір з Вірменією, Тунісом та Україною. Угоду про «відкрите небо» з ЄС Україна парафувала ще в 2013 році, але через британсько-іспанську суперечку про приналежність Гібралтару підписання не відбулося, потім воно зривалося ще кілька разів з бюрократичних причин. Тепер же очікується, що угода буде підписана восени, потім документ повинні ратифікувати всі країни-члени ЄС. Що Україні дасть «відкрите небо» – на інфографіці «Слово і діло».

Мета Угоди про спільний авіаційний простір – зрівняти в деяких правах українські та європейські авіакомпанії і взаємно відкрити ринки авіаперевезень. Мова не тільки про пасажирські перевезення, а й про вантажні та поштові.

Підписання угоди передбачає, що в Україні почнуть діяти європейські стандарти в галузі цивільної авіації. Це стосується захисту прав пасажирів, захисту довкілля, управління повітряного руху і безпеки польотів.

Спрощення авіаперевезень між Україною та ЄС буде проходити в два етапи. На першому етапі знімуть всі обмеження для українських перевізників на польоти між містами ЄС. На другому етапі дозволять іноземним авіаперевізникам здійснювати внутрішні рейси в Україні.

Як результат після того, як угода про «відкрите небо» набуде чинності, очікується збільшення товарообігу між Україною і країнами Євросоюзу, збільшиться також обсяг інвестицій. Розширення географії польотів позитивно вплине на туристичну галузь.

Для пасажирів зиск у тому, що в разі затримки їхнього рейсу вони зможуть отримати хорошу компенсацію (до 600 євро). Конкуренція між авіаперевізниками зросте, а значить поліпшуватиметься якість послуг і, можливо, знизиться вартість квитків.

Як Україна і Євросоюз вели переговори для підписання угоди – на інфографіці.

Раніше «Слово і діло» розібралося, що дасть «промисловий безвіз» Україні і як відбувалися переговори з Європейським Союзом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: