Стефанішина розповіла про перспективи отримання п'яти «безвізів» з ЄС

Читать на русском
Першим Україна отримає авіаційний безвіз з Євросоюзом. До кінця року в Кабміні розраховують отримати запрошення приєднатися до Європейської конвенції про єдиний транзит.
Слово і діло

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю «Слово і діло» розповіла про перспективи отримання Україною п’яти «безвізів» з Євросоюзом.

Першим, за її словами, Україна отримає авіаційний «безвіз» – буде підписано Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС («відкрите небо»). До кінця осені мають завершитися оціночні місії в рамках укладення угоди з промислового «безвізу».

«Митний «безвіз» – це дійсно багаторічна історія, яка вже підходить до свого логічного завершення. Ми очікуємо, що Україна буде запрошена приєднатися до Європейської конвенції про єдиний транзит. З точки зору митного переміщення товарів Україна стане частиною європейського митного простору», – розповіла Стефанішина.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв підписати угоду «Відкрите небо» з ЄССказано 30 січня 2019 р.Статус обіцянки: Виконано

Цифровий «безвіз», зазначила віцепрем'єр, Україна фактично частково отримала: «Тому що ви можете зараз купити квиток в будь-яку частину Європи, показавши додаток «Дія». Український сертифікат вакцинації визнається у всіх країнах Європи і його може зчитати будь-який офіціант в будь-якому кафе в Ніцці або в іншому місті однієї з країн ЄС. Відповідно, в цьому плані ми вже рухаємося досить потужно і це означає, що в Європі визнають досить високий рівень захисту персональних даних, захисту інформаційних і систем безпеки України».

Що стосується енергетичного «безвізу», то першочергова мета України – синхронізація з енергосистемами Європейського Союзу, нарощування можливостей, щоб диверсифікувати напрямки постачання електроенергії в ЄС.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що дасть «промисловий безвіз» Україні і як відбувалися переговори з Європейським Союзом.

На інфографіці можна подивитися, що дасть Україні «відкрите небо» з Євросоюзом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: