Зеленський і Шефір у 2014 році намагалися незаконно вивести активи з банку Курченка – «Схеми»

Читать на русском
Майбутній глава держави і його найближчий помічник використовували незаконну схему, щоб в обхід законодавства вивести депозити з ліквідованого банку
Ілюстративне фотоПроект Схеми

Президент Володимир Зеленський і його перший помічник Сергій Шефір ще у 2014 році, задовго до початку політичної кар'єри, намагалися в порушення українського законодавства вивести свої активи з Брокбізнесбанку - установи олігарха Сергія Курченка, яке не пережило «банкопаду» у 2014 році.

Про це повідомляє проєкт «Схеми».

Хоча у 2014 році Зеленський і Шефір не займали ніяких державних посад, журналісти визнали за потрібне опублікувати своє розслідування, оскільки дії майбутнього глави держави були незаконними - а крім того, значно зменшували можливості інших ошуканих вкладників того ж банку отримати свої гроші.

Ще у 2010 році Зеленський і Шефір завели в Брокбізнесбанку доларові рахунки - на 300 і 400 тисяч доларів відповідно. На той момент банк процвітав. У 2013 році у нього змінилися власники - банк став контролювати наближений до Президента Віктора Януковича олігарх Сергій Курченко. Однак хоча здавалося, що банк буде стабільним ще довго, проблеми у нього почалися після революції 2014 року.

«У тисяч клієнтів Брокбізнесбанку почалися проблеми. У ЗМІ почала з'являтися інформація, що банк на межі дефолту, люди не отримують зарплату, а вкладники запідозрили наявність проблем у фінустанові, коли «стали» всі банкомати Брокбізнесбанку» - наголошується в розслідуванні.

Pandora Papers: хто зі світових лідерів потрапив в офшорний скандалВ офшорному розслідуванні Pandora Papers фігурують люди з оточення Володимира Путіна, президент Азербайджану Алієв, король Йорданії Абдалла і колишній прем'єр Британії.

Національний банк України влив у напівбанкрута мільярд гривень з бюджету на рефінансування. Однак це не допомогло. У березні 2014 року НБУ ввів у банку тимчасову адміністрацію, продати банк не вийшло, тому влітку 2014 року почалася його ліквідація. За процесом ліквідації наглядав Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Як проходить ліквідація? ФГВФО зі своїх коштів виплачує вкладникам депозити. Однак якщо депозит перевищує максимально гарантовану суму вкладу (у 2014 році - 200 тисяч гривень), то вкладник отримає тільки ці самі 200 тисяч. Решту він може отримати, якщо ФГВФО вдало продасть активи ліквідованого банку і збере грошей більше, ніж було витрачено на ліквідацію. І то, якщо до цього вкладника дійде черга.

Природно, що така схема не подобається вкладникам, депозити яких більше гарантованої суми. І для цих випадків існує так звана схема «взаємозаліку», в якій беруть участь не тільки вкладники, а й боржники ліквідованого банку.

Як це працює: деякі вкладники можуть запропонувати боржникам банку, які заклали в ньому своє майно, свої депозити, які сумарно порівнянні з сумою боргу. Натомість боржник платить їм суму, яка може бути меншою, ніж розмір депозиту - але, як правило, вкладник отримає значно більше, ніж гарантована ФГВФО сума. Після цього боржник через суд доводить, що належні йому тепер депозити проблемного банку за сумою рівні або перекривають його борг. А значить - банку він тепер нічого не винен. Таким чином, задоволений вкладник, задоволений боржник, але... страждає ФГВФО і чесні вкладники, які чекають повернення грошей від держави.

«Фонд по суті не отримує такого активу, який він міг би отримати, і потім направив би його на погашення вкладів по черзі», – розповіла проєкту координатор Комітету з питань регуляторної політики та комплаєнс Незалежної асоціації банків України Ірина Вахницька.

Є ще один момент: взаємозаліки, на банківському сленгу отримали назву «схлопи», судом визнані наскрізь незаконною процедурою і про це знають експерти і юристи. Наприклад, голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев назвав таку схему неприпустимою. Тим не менш, саме в такій схемі брали участь Шефір і Зеленський.

Так, майбутній президент взяв участь у схемі «схлопування» за участю компанії «Подільський господар». Вона переступила йому право на 200 з гаком тисяч гривень боргу в обмін на частину вкладу Зеленського. При цьому «сусідами» Зеленського за схемою стали колишні власники Брокбізнесбанку брати Буряки, підприємства з орбіти нинішнього депутата від СН Володимира Козака і низка інших людей. Факт в тому, що дії цієї групи осіб спричинили тривалі судові тяжби та великі фінансові втрати для ФГВФО.

Аналогічні схеми були провернуті щодо майна компанії «Чинбар» і комплексу будівель на вулиці Ушинського в Києві. Компанії передали право на свої депозити Сергій Шефір (423 тисячі доларів) і Зеленський (218 тис.грн.), у схемі з будівлями на Ушинського брав участь тільки Зеленський(104 тис. доларів). Втім, обидві справи не пройшли випробування вищим Госпсудом і в підсумку ФГВФО виставив майно на продаж.

Сам Сергій Шефір заперечує, що взагалі знав про схему «схлопа» і заявляє, що нічого не отримав. А Зеленський дати якісь коментарі не спромігся. «Дав задню» і нардеп від СН Данило Гетманцев, який, дізнавшись про який банк і про чиїх персон йдеться, попросив у журналістів документи для вивчення, але згодом на зв'язок з ними так і не вийшов.

Нагадаємо, це вже другий скандал, пов'язаний із Зеленським, за такий короткий час. Журналісти «Слідство.Інфо» опублікували результати вивчення документів Pandora Papers. У них значаться Офшорні угоди та активи 35 світових лідерів. У документах фігурує також президент Володимир Зеленський та інші українські політики. Також згадуються «угоди» студії «Квартал 95».

Розслідувачі припускають, що Зеленський і його соратники можуть бути причетні до переведення 40 млн доларів від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським.

Пізніше в ОПУ прокоментували скандал з Pandora Papers.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: