Офшори Зеленського можуть бути причетні до виведення грошей з Приватбанку Коломойського – Слідство.Інфо

Читать на русском
Ще у 2019 році з'явилася інформація про те, що навесні 2012 року афілійовані з Зеленським офшори отримали 40 млн доларів від структур Коломойського
Володимир ЗеленськийУкраїнська правда

Офшорні компанії президента України Володимира Зеленського, який проголошує активну боротьбу з олігархами, з 2012 року отримали від структур, афілійованих з підсанкційним в США олігархом Ігорем Коломойським, десятки мільйонів доларів, і можуть бути причетні до виведення коштів з націоналізованого у 2016 році Приватбанку, одним зі співвласників якого був олігарх.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на дані розслідування Pandora Papers.

«ОФШОР 95»: ТАЄМНИЦІ БІЗНЕСУ ПРЕЗИДЕНТА ЗЕЛЕНСЬКОГОslidstvo info

Так, журналісти отримали у своє розпорядження документи щонайменше 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії. Завдяки цим документам, частково доведено зв'язок між компаніями Зеленського і структурами Коломойського - перші отримали від других не менше 40 млн доларів.

Ще у 2019 році, в ході передвиборної президентської кампанії, з'явилася інформація про те, що навесні 2012 року афілійовані з Зеленським офшори отримали 40 млн доларів від структур Коломойського. Наразі ця інформація отримала докази. Серцем схеми стала фірма Maltex Multicapital Corp, яка контролювала близько десятка інших фірм «кварталівців» і була поділена порівну між Зеленським, братами Шефірами та сценаристом студії Андрієм Яковлєвим. При цьому номінальним власником фірми виступала компанія Davegra Limited, яку очолював , тоді - юрист студії, а зараз - глава СБУ, який підписав трастову декларацію. Експерти заявили виданню, що така схема використовується, коли потрібно приховати справжнього власника якоїсь фірми. В цьому випадку, мова, швидше за все, йшла про приховування участі у володінні фірмою Зеленського.

Одночасно з цим зазначені 40 млн надійшли, як внесок у статутний капітал фірми, що, за словами експертів, вже породжує ряд питань до прозорості даної операції. Вишенька на торті - структури, які перераховували гроші, афіліюються з Ігорем Коломойським і підозрюються у відмиванні грошей, які були вкрадені з Приватбанку колишнім співвласником. Зокрема, в перекладі замішана скандально відома кіпрська філія Приватбанку, через яку олігархи Коломойський і Боголюбов викрали мільйони грошей банку.

Видання спробувало отримати коментарі від учасників схеми, але відгукнувся тільки Борис Шефір, який обґрунтував такий підхід необхідністю захисту бізнесу, нагадавши, що справа відбувалася за часів Януковича, у 2012 році. У президента Зеленського навідріз відмовилися давати коментар, відкрито заявивши, що «відповіді не буде», інші запити були проігноровані.

Нагадаємо, 3 жовтня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів , в якому провів ідентифікацію майже 700 осіб, які через офшори володіють півтора тисячами об'єктів на загальну суму 5,5 млрд доларів США. Серед них є й українці, в тому числі президент України Володимир Зеленський.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: