НАБУ зобов'язали розслідувати привласнення коштів Брокбізнесбанку братами Буряками

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив скаргу приватної компанії на невнесення Національним бюро відомостей до реєстру розслідувань.
Брокбізнесбанк

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро розслідувати можливе привласнення коштів Брокбізнесбанку колишніми народними депутатами-братами Сергієм і Олександром Буряками.

Таке рішення 21 липня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в ухвалі, фінансова компанія «Депт Фінанс» подала до НАБУ заяву про вчинення кримінального правопорушення екснардепами-братами Буряками. На думку заявника, вони, будучі фактичними власниками і контролерами Брокбізнесбанку, привласнили грошові кошти фінустанови на суму 1,02 млрд грн та 40,53 млн доларів. Проте НАБУ ніяк не відреагувало на заяву і тому ФК «Депт Фінанс» подала скаргу не бездіяльність бюро, в якій просила зобов'язати орган відкрити справу за її заявою.

Суддя встановив, що у заяві про злочин йшлося про події серпня-грудня 2008 року. Також у документі вказувалося, що в цей період Головним відділенням Брокбізнесбанку було укладено однотипні «споживчі» договори, за якими привласнено коштів на загальну суму 1,02 млрд грн та 40,53 млн дол. На думку заявника, всі вказані кредитні договори мають однаковий зміст та умови, вони видавались без реального наміру повернення та сплати процентів, всі вони були забезпечені особистими поруками братами Буряками з метою надання цим кредитам легального виду. Будь-які контрольні дії з боку Національного банку України були нібито заблоковані адміністративним впливом екснардепів.

За версією ТОВ «ФК «Депт Фінанс» всі ці факти вказують на наявність у діях власників та контролерів Брокбізнесбанку Буряків, а також в діях службових банку ознак злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Вивчивши скаргу, суддя її задовольнив і зобов'язав НАБУ порушити справу.

За даними реєстру юридичних осіб, власниками ФК «Депт Фінанс» є Олександр і Ігор Полховські. Раніше Ігор Полховський був помічником екснардепа Юрія Артеменка в Верховній раді 4 і 5 скликань. Також він обіймав посади голови правління Автокразбанку, Південкомбанку і ТАС - Бізнесбанку.

Сама ФК «Депт Фінанс» у 2019 році придбала активи збанкрутілого Брокбізнесбанку за 15,68 млн грн, у той час як Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив початкову ціну лоту в майже 257 млн грн.

Нагадаємо, суд зобов'язав НАБУ порушити справу стосовно генерального прокурора Ірини Венедіктової. Також ВАКС зобов'язав НАБУ порушити справу щодо ремонту в аеропорту «Запоріжжя».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: