Pandora Papers: хто зі світових лідерів потрапив в офшорний скандал

Читать на русском

У журналістському розслідуванні Pandora Papers про офшори фігурують 336 політиків із різних країн. Лідером за кількістю пов'язаних з офшорними компаніями людей є Україна – у списку 38 наших громадян. На другому місці – Росія (19), на третьому – Колумбія, ОАЕ та Гондурас (11). «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, хто зі світових лідерів потрапив до розслідування.

У російській частині розслідування Pandora Papers фігурують люди з найближчого оточення президента Володимира Путіна. Наприклад, Світлана Кривоногих, яку в Росії називають коханкою Путіна і, можливо, матір'ю його дочки.

За даними розслідування, Кривоногих є бенефіціаром компанії Brockville Development Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Ця компанія володіє елітною квартирою в Монако, вартість якої становить близько 3,6 млн євро. При цьому номінальним власником Brockville значиться панамський офшор.

Згадується в розслідуванні генеральний директор «Первого канала» Костянтин Ернст. Журналісти з'ясували, що він є бенефіціаром офшору на Британських Віргінських островах. Ця компанія бере участь у проєкті зі знесення старих кінотеатрів у Москві і зведенні на їхньому місці торговельних центрів.

Зять керівника «Транснефти» Андрій Болотов, як випливає з Pandora Papers, отримав на Кіпрі громадянство і укладає через офшори мільярдні контракти.

У Pandora Papers є «досьє» на президента Азербайджану Ільхама Алієва. Президент і члени його сім'ї володіють 17 об'єктами нерухомості у Великій Британії вартістю понад 500 млн доларів. За даними розслідування, Алієв і його оточення з 2006 року володіли офшорними компаніями на Британських Віргінських островах.

Король Йорданії Абдалла II також купував нерухомість через офшори. Зокрема, мова йде про три маєтки в Малібу (США) вартістю 68 млн доларів, а також про нерухомість у Великій Британії.

Pandora Papers: хто з українців згадується в розслідуванніХто з українців фігурує в міжнародному розслідуванні Pandora Papers про офшори – на інфографіці.

Третя неофіційна дружина колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва – Асель Курманбаєва – отримала через офшори 30 млн доларів. За даними журналістів, у неї була компанія, зареєстрована на Британських Віргінських Островах.

У розслідуванні Pandora Papers йдеться, що прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш в 2009 році використав офшорну компанію, щоб купити замок на півдні Франції за 22 млн доларів. Місцеві правоохоронці вже розслідують цю інформацію, а Бабіш вважає, що його хочуть «очорнити» перед майбутніми виборами.

Президент Чилі Себастьян Піньєра і його дружина, згідно з документами, проводили через офшор на Британських Віргінських Островах фінансові операції гірничовидобувної компанії Minera Dominga. Так, Піньєра продав свою частку в компанії за 152 млн доларів, кошти вивели через офшори.

Ще один відомий фігурант Pandora Papers – колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер. Журналісти стверджують, що він і його дружина ухилилися від сплати збору в розмірі 312 тисяч фунтів під час купівлі будівлі в Лондоні.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, хто з українців згадується в розслідуванні.

Також ми докладно писали, що стало відомо про офшори Володимира Зеленського та інших українських політиків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: