Розслідування Pandora Papers: українські політики і бізнесмени приховують доходи в офшорах

Читать на русском
Українські громадяни приховують свої офшори переважно в Белізі та Британських Віргінських островах, закуповуючи через компанії об'єкти нерухомості в основному у Великобританії
Лондонська нерухомістьslidstvo.info

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів Pandora Papers опублікував масштабне розслідування, в якому провів ідентифікацію майже 700 осіб, які через офшори володіють півтора тисячами об'єктів на загальну суму 5,5 млрд доларів США. Серед них є й українці, в тому числі президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляється на сайті «Слідство.Інфо» з посиланням на дані Pandora Papers.

Відзначається, що українські громадяни приховують свої офшори переважно в Белізі та Британських Віргінських островах, закуповуючи через компанії об'єкти нерухомості в основному у Великобританії. Хоча ці офшори, як правило, не розкривають кінцевих власників компаній, завдяки масштабному витоку даних ідентифікація стала можливою.

Хто з відомих українців опинився у списку:

  • Володимир Зеленський. Ще у 2012 році, коли «Квартал 95» перейшов на канал 1+1, Зеленський і його оточення створили мережу офшорних компаній. З 2012 і по поточний час на рахунки цих компаній були перераховані мільйони доларів, а зараз у власності зазначених компаній є Елітна нерухомість в Лондоні.

  • Перший помічник президента Сергій Шефір і сценарист «95 кварталу» Андрій Яковлєв. Через мережу пов'язаних із Зеленським компаній вони також змогли стати власниками елітної дорогої нерухомості в Лондоні.

  • Колишній голова Адміністрації президента України Борис Ложкін. Його дочка у 2014 році купила квартиру в Лондоні, при цьому грошима її позичила офшорна компанія Ложкіна. У 2014-2015 роках ще не було введено декларування доходів. При цьому сам Ложкін пояснював, що дав гроші своїй дочці в борг і припускає, що вона віддасть їх протягом 10 років.

  • Олігарх, ексспіввласник Приватбанку Геннадій Боголюбов. Він причетний до щонайменше дев'яти об'єктів нерухомості у Великобританії.

  • Колишній співвласник Укрсиббанку Олександр Ярославський і бізнес-партнер опального олігарха Дмитра Фірташа Ігор Воронін. Обидва також володіють елітною нерухомістю в британській столиці.

  • Ексголова ЦВК, колишній нардеп Сергій Ківалов. У період з 2009 по 2013 роки на його дочку було записано відразу п'ять дорогих об'єктів в Лондоні.

До речі, нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що нестиме політичну відповідальність, якщо порушить закон «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: