Платіжки за опалення з рекордними сумами: чому з’являються та що з цим робити

Читать на русском
Рахунок на тепло в 6-15 тисяч гривень за стандартну квартиру необхідно переглядати. Такі нарахування є помилковими і трапляються щороку.
Слово і діло

Уже не перший опалювальний сезон з’являються новини про астрономічні суми в платіжках за тепло, що викликає неабиякий резонанс серед українців. Починаючи від 2016 року повідомлення про нарахування в 6-15 тис. грн за опалення стандартної квартири потрапляють у теленовини, їх залюбки підхоплюють і соцмережі. Згодом з’ясовується, що нарахування були помилковими.

Перші повідомлення про рекордні суми в платіжках з’явилися ще взимку 2016 року, зокрема, мешканці багатоквартирного будинку на Татарці в Києві отримали квитанції, де за 10 днів опалення нарахували понад тисячі гривень на кожну квартиру, хоча в будинку був лічильник. Тоді ж стало відомо, що рекордний рахунок за тепло отримав киянин, сума становила 6 571 гривню.

В Україні проведуть повний аудит тарифів на газ та опалення у Києві та областяхВолодимир Зеленський доручив заступнику голови ОП Кирилу Тимошенку перевірити відповідність тарифної сітки на побутовий газ і опалення в регіонах, а також з’ясувати причини завищених тарифів для населення.

Наступного року киянка повідомила на своїй сторінці в Facebook, що отримала платіжку за опалення в грудні своєї квартири на 180 кв. метрів на 13 тис. 163 грн. З урахуванням боргу дівчина мала б сплатити майже 20 тис. гривень.

2017 рік відзначився ще двома повідомленнями про рекордні нарахування за тепло і також від киян: майже 10 тис. грн. мав сплатити мешканець нової 120-метрової квартири на столичних Позняках та 8 тис. грн. власник квартири розміром 88 кв. метрів у старому будинку на Подолі.

Під час наступного опалювального сезону почали з’являтися новини про те, що українці отримують платіжки з боргами за газ. Мешканка Білої Церкви встановила лічильник і невдовзі отримала повідомлення про міфічний борг за опалення в 3 тис. гривень. Раніше їй нараховували за так званими «нормами». Довелося розбиратися з облгазом.

Схожі історії були й в наступні роки. У 2019-му у сюжеті по телебаченню розповіли про те, що українці отримали квитанції, в яких вартість блакитного палива утричі більша, ніж раніше, а в 2020-му мешканка Києва мала б сплатити за опалення за січень майже 53 тисячі гривень.

Цього року також вже повідомлялося про випадок, коли кияни отримали платіжку з рекордною сумою за опалення – понад 12 тисяч гривень за 99 кв. метрів.

Подібні «аномальні» рахунки періодично надходять до споживачів, у кожному випадку слід розбиратися окремо, де сталася помилка в нарахуваннях та домагатися перерахунку від теплопостачальників.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як змінювалися тарифи на комунальні послуги за період незалежності України.

Також ми писали, що уряд ухвалив рішення про зниження цін на газ для українців. Тариф знизили до 6,99 грн за кубометр.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: