Нові тарифи та підвищення пенсій: що змінилося для українців із 1 жовтня

Читать на русском

З 1 жовтня в Україні набула чинності низка змін, до яких потрібно бути готовими. Зокрема, для деяких категорій громадян зросли пенсії, в країні знову змінилися комунальні тарифи, а лікарняні більше не можна буде отримати в паперовому вигляді. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Пенсії. З жовтня українців у віці від 75 до 80 років чекає підвищення пенсій: щомісяця їм виплачуватимуть додатково 400 гривень.

Тарифи. З 1 жовтня для побутових споживачів почали діяти нові тарифи на електроенергію. За використання менше 250 кіловат на місяць тариф становитиме 1,44 грн, якщо більше – 1,68 грн. Цей тариф діятиме до травня.

Тарифи на опалення і гарячу воду, наприклад, в Києві, зростуть на 30-40%. Якими будуть ціни на газ в жовтні, можна подивитися тут.

Правила дорожнього руху. У жовтні набув чинності закон, який запроваджує нові штрафи за перевантаження автомобілів на дорогах. За надання хибних відомостей про масу або габарити вантажів загрожує штраф до 51 тисячі гривень, як і за невиконання вимог «Укртрансбезпеки» про зупинення транспорту.

Водіям також слід пам'ятати, що з жовтня на заміських дорогах потрібно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар.

Медицина. Закінчується перехідний період і з 1 жовтня Україна повністю переходить на електронні лікарняні. Це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника, і на підставі якого можуть нараховувати страхові виплати. Щоб отримати е-лікарняний, пацієнту, як і раніше, потрібно буде прийти до сімейного лікаря.

Якщо пацієнт одужає в установлений лікарем термін, то електронний лікарняний закриється автоматично. Якщо лікарняний потрібно буде продовжити – доведеться знову йти до лікаря. Детальніше можна прочитати в нашому матеріалі.

Крім того, з жовтня розширили програму «Доступні ліки». У неї додадуть препарати для лікування діабету I типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки, епілепсії. При цьому інсулін за програмою «Доступні ліки» може буде отримати лише на електронним рецептом.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, що змінилося для українців з вересня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: