Газ з Євросоюзу: в Україні рекордно збільшився імпорт блакитного палива

Читать на русском
Нещодавно лідером-експортером газу в Україну була Угорщина, частка якої від загальних обсягів імпорту перевищила 90%.
фото з відкритих джерел

За підсумками вересня обсяг транспортування газу з Євросоюзу в Україну становить майже 665 млн кубометрів - це рекордний показник з початку 2021 року. Експорт разом із реекспортом природного газу з України до країн Європи зріс у 3,5 рази і становить 264 млн кубометрів.

Про це повідомляє Оператор ГТС України.

Зазначається, що всього за дев'ять місяців 2021 року Україна імпортувала 2,381 млрд кубометрів газу, а експорт і реекспорт досяг 1,149 млрд кубометрів.

При цьому, порівняно із серпнем 2021 року імпорт газу у вересні виріс на 17% - на 98 млн кубометрів. Лідером-експортером газу в Україну залишалася Угорщина, частка якої від загальних обсягів імпорту перевищила 90% (603 млн кубометрів).

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

Експорт та реекспорт газу у вересні значно зріс через збільшення поставок газу в Угорщину. Крім угорського напряму, 9 млн кубометрів газу також експортували до Польщі.

«У вересні активність учасників ринку значно зросла напередодні опалювального сезону - виріс імпорт газу в Україну, зріс зворотний потік газу з українських сховищ європейським споживачам. Цей природний процес ускладнився в жовтні, коли зупинився фізичний транзит газу в Угорщину - основний експортер газу в Україну в 2021 році. Нестабільність поставок, яка виникла через рішення Росії перенаправити потоки газу, може посилитися через ризик запуску газопроводу Північний потік-2», - зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадаємо, що «Газпром» зупинив постачання газу через Україну в напрямку Угорщини.

Раніше ми повідомляли, що ціна на газ у Європі побила новий історичний рекорд.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як влаштований реверс газу в Україну: скільки та через які точки ГТС він надходить.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: