Подкаст «Словом» за 4 жовтня: рішення «слуг» щодо Разумкова і нововведення жовтня

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 4 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про рішення «Слуги народу» щодо спікера Дмитра Разумкова. Про план реформ України та інші події з засідання в Трускавці. Про те, які відставки в Кабміні можливі найближчим часом. Та про нововведення, які чекають на українців із настанням жовтня. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Відставка Разумкова: фракція прийняла рішення

Депутати від політичної партії «Слуга народу» на своєму засіданні в Трускавці прийняли рішення з 4 жовтня почати процедуру відкликання спікера Дмитра Разумкова з посади голови Верховної ради. Про це написала прессекретар СН Юлія Палійчук в Telegram.

Ще 30 вересня голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія почав процедуру збору підписів за відставку Разумкова, а трохи згодом подав ще одне звернення – особисте.

Сам Разумков не виключив, що його можуть спробувати позбавити депутатського мандата.

План реформ України

На своєму засіданні в Трускавці політична партія «Слуга народу» представила план реформ України на 2021-2023 роки, - повідомляє пресслужба фракції в Facebook.

Серед цілей, які пропонуються в програмі реформ - членство України в НАТО, успішне завершення реформи Служби безпеки України, створення і розвиток національної системи стійкості, системи національного спротиву, реінтеграція тимчасово окупованих територій, інформаційний суверенітет, розблокування питання обміну полоненими у форматі Тристоронньої контактної групи.

Крім того, за планом будуть зміцнюватися створені Україною дипломатичні формати - Кримська платформа (боротьба за деокупацію Криму), Люблінський трикутник (Литва, Польща, Україна), формат «Квадрига» на рівні міністрів закордонних справ України та Туреччини, «Асоційоване тріо» (Грузія, Молдова, Україна).

Також представлений план реформ сфери енергетики та зеленої трансформації, який передбачає інтеграцію європейської та української енергосистем і ринків, нарощування видобутку газу, нафти, збільшення нафтопереробки та зниження залежності від імпортних енергоресурсів.

Серед інших пріоритетів - судова реформа, перетворення у сфері інфраструктури, аграрного сектору та цифрових технологій, залучення державних та приватних інвестицій, створення робочих місць, зростання капітальних інвестицій удвічі, зростання ВВП на душу населення до 4 570 доларів та скорочення частки державного сектору, реформи у сфері медицини, освіти та культури.

Слугам по заслугах: кого та за що нагородили у Трускавці

Депутатам від «Слуги народу» під час вечірки в Трускавці після другого дня засідань вручили нагороди, виконані у формі статуетки «оскара», за певні досягнення. Сама церемонія отримала жартівливу назву «Слугам по заслугах».

Так Ігор Копитін, який не пропустив жодного засідання Ради, отримав нагороду «Відповідальність року». Голова ТСК із захисту інвесторів Галина Янченко отримала статуетку і звання «Інвест-няня року», «Євроінтегратором року» - була названа Марія Мезенцева. Галина Третьякова стала «Наполегливістю року», а ще були «Шаолінь року», «Червона кнопка року», «Децентралізатор року» та кілька більш жартівливих номінацій - «Турбо жим-жим», «Що це було», «Бджоли проти меду» та інші.

Про них докладніше можна прочитати на порталі «Слово і діло».

Відставки в уряді: кого попросять на вихід

З початком осені почало з’являтися все більше інформації про можливі кадрові ротації у Кабміні. З різних причин кілька міністрів можуть залишити уряд.

Ще наприкінці липня народний депутат Олександр Качура повідомив про можливу відставку трьох посадовців з Кабміну – міністра культури Олександра Ткаченка, міністра юстиції Дениса Малюськи та міністра оборони Андрія Тарана.

На початку вересня видання LB.ua та Українська правда повідомили про вже новий список претендентів на звільнення. До нього увійшли міністр соціальної політики Марина Лазебна, міністр оборони України Андрій Таран та віцепрем'єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Їхню відставку пророкували на другу половину вересня, але наразі це питання на офіційному рівні не підіймалося.

Наприкінці вересня Українська правда оприлюднила оновлений список – замість Андрія Тарана відставку приписують міністру захисту довкілля Роману Абрамовському. Того самого дня джерела видання LB.ua повідомили про можливу відставку чотирьох міністрів – до попереднього списку додали міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенко.

Як змінювалися кандидати на звільнення і хто був джерелом інформації про можливі ротації міністрів - читайте у нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті.

Нагадаємо, раніше ми писали, про що свідчать «точкові» кадрові ротації в уряді. Та аналізували, як міністри виконували обіцянки за 1,5 року роботи в Кабміні.

Нововведення жовтня: що чекає на українців

З 1 жовтня в Україні набула чинності низка змін. Зокрема, для деяких категорій громадян зросли пенсії, в країні знову змінилися комунальні тарифи, а лікарняні більше не можна буде отримати в паперовому вигляді.

Так із жовтня українців у віці від 75 до 80 років чекає підвищення пенсій: щомісяця їм виплачуватимуть додатково 400 гривень.

З 1 жовтня для побутових споживачів почали діяти нові тарифи на електроенергію. За використання менш як 250 кіловатів на місяць тариф становитиме 1,44 грн, якщо більше – 1,68 грн. Цей тариф діятиме до травня.

Ще набув чинності закон, який запроваджує нові штрафи за перевантаження автомобілів на дорогах. За надання хибних відомостей про масу або габарити вантажів загрожує штраф - під 51-ну тисячу гривень, як і за невиконання вимог «Укртрансбезпеки» про зупинення транспорту.

Водіям також слід пам'ятати, що з жовтня на заміських дорогах потрібно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар.

З 1 жовтня Україна повністю переходить на електронні лікарняні. Це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника, і на підставі якого можуть нараховувати страхові виплати. Щоб отримати е-лікарняний, пацієнту, як і раніше, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Крім того, з жовтня розширили програму «Доступні ліки». У неї додали препарати для лікування діабету I типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки, епілепсії. При цьому інсулін за програмою «Доступні ліки» може буде отримати лише за електронним рецептом.

Докладніше про нововведення жовтня в Україні - читайте у нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: