Названо три етапи впровадження накопичувальних пенсій

Читать на русском
Накопичувальні пенсії в Україні планують впроваджувати в три етапи, які будуть мати свої особливості.
Марина ЛазебнаФото Слово і діло

Накопичувальні пенсії в Україні планують впроваджувати в три етапи, які будуть мати свої особливості.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна, повідомляє пресслужба відомства у Telegram.

Накопичити без держави: коли завершиться пенсійна реформа в УкраїніДискусії з приводу запуску накопичувальної пенсійної системи вже за нової влади тривають останні 2 роки. Які шанси запустити пенсійну реформу у наступному році – аналізував політолог Олександр Радчук.

За словами Лазебної, цієї осені парламент планує ухвалити в першому читанні відповідний законопроект. Зараз є два законопроекти.

«Це проект 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній раді, і напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень і результатів проект 2683-д і відповідні податкові зміни. Цей проект ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатися далі», - сказала Лазебна.

Після консультацій зі Світовим банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов'язкові внески від роботодавців без зростання податкового навантаження і добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулюючим співфінансування від держави.

На другому етапі планується введення професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах. Це стосуватиметься невеликої кількості людей, обсяги пенсійних коштів повністю відповідають можливостям фондового ринку, який навіть в поточному стані може задовольнити потреби в інвестуванні.

А вже на третьому етапі планують розвивати добровільні пенсійні накопичення.

Міністр зазначила, що попередні кроки вимагають зміни законодавства. Але в Україні працює система добровільних пенсійних накопичень. Сьогодні близько 900 тисяч осіб мають накопичення в 60 недержавних пенсійних фондах.

За словами Лазебної, українці вже отримали з НПФ понад мільярд гривень додаткових пенсій.

Нагадаємо, раніше міністр повідомила, як зросте мінімальна пенсія для людей від 70 років.

А Світовий банк дав Україні пораду щодо накопичувальних пенсій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: