Пенсії в Україні: коли пропонують проводити щорічну індексацію і кому ще підвищать виплати

Читать на русском
Пенсії в Україні можуть почати щорічно індексувати 1 березня. Що ще передбачає законопроєкт, ухвалений у першому читанні, і хто отримає підвищення пенсій в 2021 році.
Слово і діло

Верховна рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про вдосконалення пенсійного законодавства. У ньому пропонується встановити єдину дату для індексації пенсій – 1 березня. Кого може стосуватися законопроєкт та кому в 2021-2022 році планують підвищити виплати, розібралося «Слово і діло».

Законопроєкт про індексацію пенсій: що передбачає

На сьогодні в українському законодавстві немає певної дати індексації пенсій – в Кабміні хочуть виправити цей недолік. «Відсутність певної в законі дати індексації не дозволяє забезпечувати стійкість пенсійного забезпечення громадян та витрати на його фінансування», – йдеться у пояснювальній записці до проєкту. Крім того, давно не проводилась індексацій пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів.

У законопроєкті пропонується визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня.

Також урядова ініціатива передбачає:

  • щорічну індексацію пенсій проводитимуть військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;

  • призначення достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв'язку зі змінами в організації виробництва і інших умов;

  • призначення достроково пенсії матерям (батькам) дітей, які хворі на важке і рідкісне захворювання і яким не встановлено інвалідність.

У разі ухвалення в другому читанні закон набуде чинності 1 січня 2022 року.

Кому ще підвищать пенсії в 2021 році

Наступне підвищення пенсій цьогоріч буде вже 1 жовтня: громадяни у віці 75-80 років почнуть отримувати щомісячні доплати до пенсії у 400 гривень. Цю суму повинні були почати виплачувати з липня, але потім нововведення перенесли.

Крім того, мінімальна пенсійна виплата для цієї категорії українців з жовтня складе 2,5 тисячі гривень за наявності страхового стажу 20-25 років і більше. Підвищення пенсій з 1 жовтня стосуватиметься майже мільйона українців.

Ще одне підвищення буде в грудні. У зв'язку із зростанням мінімальної зарплати до 6,5 тисяч гривень зміниться розмір мінімальної пенсії за віком для громадян у віці від 65 років (за наявності 30-35 років страхового стажу) – вона зросте з 2,4 тис. до 2,6 тис. гривень.

Підвищення пенсій у 2022 році: пропозиції Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики пропонує закласти в держбюджеті на 2022 рік п'ять етапів підвищення пенсій:

  • з 1 січня підвищити пенсії особам з інвалідністю з числа ліквідаторів Чорнобильської катастрофи;

  • з 1 березня провести індексацію пенсій майже 10 млн пенсіонерів, а також компенсаційних виплат для пенсіонерів старше 75 років;

  • з 1 липня перерахувати пенсії у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму;

  • з 1 жовтня перерахувати мінімальну пенсію за віком у зв'язку з прогнозованим підвищенням мінімальної зарплати;

  • з 1 грудня провести перерахунок мінімальної пенсії за віком у зв'язку з підвищенням ПМ.

Крім того, міністерство хоче включити в програму щомісячних доплат літнім громадянам пенсіонерів у віці від 70 до 75 років. Таким громадянам можуть щомісяця доплачувати 300 гривень, починаючи від жовтня 2022 року.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, як з вересня здійснюють пенсійні виплати в Україні.

Також ми аналізували, як президент Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: