Накопичувальна пенсійна система: як депутати пропонують проводити реформу

Читать на русском

У Верховній раді в травні зареєстрували черговий законопроєкт про накопичувальне пенсійне забезпечення (авторства Вадима Струневича і Галини Третьякової). Він передбачає запровадження додаткового елементу пенсійної системи, який зможе запрацювати з 1 січня 2023 року. Вчора, 1 червня, профільний комітет рекомендував відхилити ініціативу. «Тепер все залежить від фракції: виносити на перше читання з негативним висновком комітету або вносити новий законопроєкт, що затримає нас ще на рік», – прокоментувала Третьякова. Що конкретно передбачає проєкт, розібралося «Слово і діло».

Депутати запропонували ввести обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення як додатковий елемент пенсійної системи. Це дасть змогу українцям після досягнення пенсійного віку отримувати додаткові пенсійні виплати за рахунок раніше зроблених внесків.

Брати участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення повинні обов'язково всі громадяни, що працюють до досягнення ними пенсійного віку, а також роботодавці. Роботодавці будуть платити 2% від розміру зарплати працівників, а працівники – 2% від зарплати.

Кошти накопичувальної системи будуть власністю учасників і нараховуються на особистий рахунок. Учасник системи зможе вибрати за своїм бажанням банк для нарахування накопичень, свій вибір можна буде потім змінити.

У разі смерті людини її пенсійні заощадження перейдуть у спадок. Крім досягнення пенсійного віку, свої кошти можна буде отримати в разі:

  • лікування тяжких хвороб учасника пенсійної системи або його родичів;

  • виїзду за кордон на постійне проживання;

  • визнання людини інвалідом I-II групи.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

Також ми писали, як політичні сили пропонують підвищувати пенсії українцям.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: