Керівництво Світового банку дало Україні пораду щодо накопичувальних пенсій

Читать на русском
У Банку вважають, що накопичувальна пенсія може бути впроваджена в Україні за рахунок перерозподілу витрат між роботодавцем, працівником і урядом.
kmu.gov.ua

Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Бьерде висловила думку, за чий рахунок потрібно впроваджувати накопичувальну пенсію в Україні.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Накопичити без держави: коли завершиться пенсійна реформа в УкраїніДискусії з приводу запуску накопичувальної пенсійної системи вже за нової влади тривають останні 2 роки. Які шанси запустити пенсійну реформу у наступному році – аналізував політолог Олександр Радчук.

За її словами, така система може бути впроваджена за рахунок перерозподілу витрат між роботодавцем, працівником і урядом без впливу на поточні надходження Пенсійного фонду.

«Ми вважаємо, що впровадження накопичувального компоненту не повинно проводитися за рахунок нинішніх пенсіонерів або майбутніх платників податків. Тому у разі прийняття рішення про подальший рух до введення накопичувальних пенсій в суспільстві повинна бути відкрита і прозора дискусія щодо фінансування такого нового інструменту», - сказала Бьерде.

Також вона зазначила іншу важливу задачу - переглянути видатки Пенсійного фонду, які фактично здійснюються за рахунок державних пільг і гарантій, але не завжди є частиною пенсійних зобов'язань.

«Насправді об'єднання різних грошових виплат і надбавок, які фінансуються із загального бюджету, в чітку і універсальну програму базових пенсій, доповнює основну схему страхування, в значній мірі вирішило б проблеми дефіциту ПФ», - вважає Бьерде.

Нагадаємо, Рада схвалила у першому читанні законопроект про індексацію пенсій.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що накопичувальна пенсія буде виплачуватися додатково до солідарної.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: