У Верховному суді пояснили скасування вироку ВАКС колишньому судді

Читать на русском
У Верховному суді вважають, що антикорупційний прокурор грубо порушив норми кримінального процесуального законодавства і тому скасували вирок.
Володимир Пономаренко

У Верховному суді пояснили, що скасували обвинувальний вирок Вищого антикорупційного суду колишньому судді апеляційного суду Черкаської області Володимиру Пономаренку через процесуальні порушення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це повідомляє прес-служба суду.

«Як установив Касаційний кримінальний суд ВС, у цьому кримінальному провадженні було істотно порушено вимоги КПК України, які полягають, зокрема, у тому, що обвинувальний акт направлено до суду після закінчення строків досудового розслідування», – інформує ВС.

Як стверджують у суді, обвинувальний акт має бути не тільки складений, затверджений і вручений обвинуваченому у строк досудового розслідування, а й скерований у ці ж строки до суду.

«Направлення прокурором обвинувального акта після закінчення досудового розслідування до суду виключає набуття особою процесуального статусу обвинуваченого (підсудного), а отже, унеможливлює розгляд у суді кримінального провадження по суті та спричинює закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України», – вважають судді.

Два роки роботи ВАКС: скільки розглянули справ та винесли вироківЗа два роки діяльності Вищого антикорупційного суду частка виправданих осіб від кількості всіх осіб, щодо яких ухвалено вироки, склала 14%.

Як відомо, 19 лютого ВАКС визнав Пономаренка винним і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки. Пізніше апеляційна палата ВАКС залишила цей вирок без змін, але захист оскаржив його до Верховного суду.

Раніше на засіданні 2 червня ВАКС визнав причини неявки обвинуваченого судді Пономаренка та його адвокатів неповажними. Тоді ж судді підняли питання перед Кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями адвокатури Київської області і Кіровоградської області про дисциплінарну відповідальність адвокатів, а на самого суддю наклали 4204 грн грошового стягнення. Пізніше до Пономаренка застосували запобіжний захід у вигляді 21020 грн застави.

Нагадаємо, як встановили детективи НАБУ, суддя нібито отримав 30 тисяч гривень від місцевого жителя за вплив на суддю одного з районних судів Черкаської області, щоб той ухвалив рішення про непритягнення його до адміністративної відповідальності за водіння в стані алкогольного сп'яніння. Суддю викрито влітку 2018 року одразу після одержання ним всієї суми обумовлених коштів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: