Два роки роботи ВАКС: скільки розглянули справ та винесли вироків

Читать на русском

За два роки діяльності Вищого антикорупційного суду частка  виправданих осіб  від  кількості  всіх  осіб, щодо яких ухвалено вироки, склала 14%.

5 вересня 2021 року виповнилось два роки від початку роботи в Україні Вищого антикорупційного суду. За цей час було винесено 45 вироків.

Про це пише пресслужба відомства.

Згідно із інфографікою, котра була розміщена на офіційній сторінці у Telegram, за роки існування Вищий антикорупційний суд (ВАКС) отримав майже 1 млрд гривень застав.

До ВАКС надійшло 999 514 400 гривень в якості застави як запобіжного заходу. З них 65 657 420 гривень були спрямовані до держбюджету.

Заставодавцям наразі повернули 119 487 856 гривень, а залишок коштів на рахунку, відкритому для операцій із заставами, - 814 369 124 гривень.

На розгляд до ВАКС за два роки всього надійшло 20 270 матеріалів, а вже було розглянуто 20 018.

За два роки роботи шість колегій суддів ВАКС ухвалили 45 вироків (щодо 50 осіб), з яких 7 є виправдувальними: у шістьох кримінальних провадженнях обвинувачених повністю виправдали, ще в одному – особу виправдали щодо частини пред’явленого їй обвинувачення.

За два роки діяльності Вищого антикорупційного суду частка виправданих осіб від кількості всіх осіб, щодо яких ухвалено вироки, склала 14%.

«Варто зазначити, що за відомостями, наведеними в Аналізі стану здійснення судочинства судами кримінальної юрисдикції у 2017-2020 роках, здійсненому Верховним Судом, частка виправданих осіб від кількості всіх осіб, щодо яких ухвалено вироки, становила лише 1% у 2020 році та 1,2 % у 2019 році», - відмітила голова ВАКС Олена Танасевич в авторській колонці на УП.

Із 39 обвинувальних вироків (щодо 44 осіб) 14 ухвалені із затвердженням угод про визнання винуватості, а 25 – за результатами судового розгляду.

«Реальне покарання у виді позбавлення волі строком від 2 до 9 років призначено 27 особам. Поміж них народні депутати України та депутати місцевих рад, керівники державних підприємств, судді, прокурори та адвокати», - підсумувала Танасевич.

ВАКС розпочав свою роботу 5 вересня 2019 року. Усі корупційні кримінальні провадження - і нові, і ті, що вже слухалися в інших судах - були передані до ВАКС. Також суд розглядає клопотання Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Раніше повідомлялося про те, що ВАКС дозволив заочне розслідування щодо ексчиновниці ПриватБанку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: