Кого штрафуватимуть за пластикові пакети та чим їх пропонується замінювати

Читать на русском
У якості альтернативи пропонуються біорозкладані пакети з крохмалю і целюлози. Зараз вони набагато дорожче пластикових, але ця ситуація повинна змінитися
Ілюстративне фотоPixabay

З 1 січня 2022 року в Україні будуть заборонені використання та продаж пластикових пакетів у всіх точках торгівлі та сфери обслуговування. З березня 2022 року з магазинів щезнуть тонкі та надтонкі пакети.

Про це розповів заступник міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телеканалу «Дом».

Рада планує заборонити пластикові пакети: як це працює у світіВ Україні зараз дозволені будь-які пластикові пакети, як і їхнє виробництво. Водночас у Бангладеш виробникам одноразових пакетів загрожує до 10 років ув’язнення.

За його словами, кожен українець за рік використовує близько 500 пластикових пакетів. При цьому є моменти, коли без них не обійтися - наприклад, упаковка швидкопсувних товарів. Також заборона не торкнеться щільних пакетів багаторазового використання. У якості альтернативи пропонуються біорозкладані пакети з крохмалю і целюлози. Зараз вони набагато дорожче пластикових, але ця ситуація повинна змінитися.

«Але я впевнений в тому, що ті потужності з виробництва упаковки, які зараз є в Україні, вже почали перебудовуватися», – додав він.

Заступник міністра додав, що штрафи за використання пакетів торкнуться тільки торгових точок і бізнесу. Їм доведеться викласти від 1 700 до 3 400 грн за перше порушення, а за повторне порушення - від 3 400 до 8 500 грн. А ось простих українців штрафувати не будуть.

Нагадаємо, раніше ми вже писали, що в Україні штрафуватимуть за використання пластикових пакетів. Верховна рада у вівторок, 1 червня, проголосувала за законопроєкт №2051-1.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: