Екологічний податок: у яких регіонах сплатили найбільше коштів

Читать на русском

«Ресурсний» законопроєкт, який Верховна рада ухвалила у першому читанні, передбачає підвищення певних ставок екологічного податку. Зараз ставка на викиди СО2 в Україні одна з найнижчих у світі. За підсумками 2020 року, дохід держбюджету від екоподатку за викиди двоокису вуглецю склав 1 млрд 4 млн гривень. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки надходжень до місцевого бюджету дав екологічний податок за І півріччя 2021 року.

Екологічний податок – це загальнодержавний обов’язковий податок, який сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі, накопичених до 1 квітня 2009 року.

У перші місяці 2021 року податкові надходження до місцевого бюджету від екологічного податку склали 1 млрд 76 млн гривень. Водночас податкові борги сягнули 2 млрд 647,4 млн гривень.

Лідерами за податковими надходженнями у 2021 році стали Донецька, Дніпропетровська та Івано-Франківська області, які загалом поповнили місцеві бюджети на 523,5 млн гривень.

Однак Донецька область також є серед лідерів-боржників. Податкові борги становлять 1 млрд 3 млн грн. Також у списку боржників ‒ Луганська, Львівська, Харківська та Дніпропетровська області, які загалом заборгували 1 млрд 113,8 млн гривень.

Водночас є регіони, які мають надлишкову сплату податків, наприклад, Київ (17,9 млн грн) та Одеська область (10,3 млн грн).

Серед областей, які лідирують за авансовими платежами ‒ Дніпропетровська, Львівська, Донецька, Івано-Франківська, а також місто Київ.

Хто сплачував найбільше екологічних податків протягом 2016-2020 років, дивіться на інфографіці.

Також «Слово і діло» аналізувало, скільки в Україні утворюється і накопичується сміття.

Нагадаємо, раніше ми писали, які податки хочуть підвищити в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: