Росія готова до діалогу з Україною: які умови висуває РФ та чи можлива зустріч двох лідерів

Читать на русском
У Кремлі заявили, що Путін готовий зустрітися з Зеленським. Чи може зустріч президентів відбутися найближчим часом та що на ній можуть обговорити, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Після візиту Володимира Зеленського до США у Росії почали активно обговорювати можливість проведення зустрічі з українським президентом. У Кремлі також затурбувалися про вступ України в НАТО, адже тоді альянс зможе розташувати свої сили ближче до російського кордону. «Слово і діло» поспілкувалося з політологами та спробувало з’ясувати, чи може зустріч двох президентів відбутися найближчим часом та що на ній можуть обговорити.

Що кажуть про зустріч президентів у Росії та Україні

1 вересня у Білому домі відбулася перша особиста зустріч Володимира Зеленського з американським лідером Джо Байденом. Америка запевнила у незмінності своєї позиції щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії.

Напередодні зустрічі між міністерствами оборони США та України була підписана угода про співробітництво.

Ця угода миттєво спричинила реакцію у Росії. Там кажуть, що такі кроки спрямовані не на благо України, а щоб нашкодити РФ. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков наголосив, що можливе наближення військової інфраструктури НАТО до кордонів Росії змусить Москву вживати контрзаходів.

Через кілька днів Пєсков заявив, що Володимир Путін готовий зустрітися з Зеленським і «разом йти шляхом нормалізації двосторонніх відносин».

«Він (Путін, – ред.) вважає, що той сумний стан, в якому зараз перебувають російсько-українські відносини, нікуди не годиться, і це треба, звичайно, виправляти. Але поки такої самої взаємної політичної волі з Києва ми не бачимо», – зазначив Пєсков.

Згодом він додав, що на цій зустрічі не буде обговорюватися питання Криму, оскільки в Кремлі цей регіон вважають російським.

Путін не збирається обговорювати з Зеленським питання Криму – ПєсковПрессекретар Путіна заявив, що Крим - це нібито регіон Росії, тому президент РФ навіть не збирається обговорювати це питання при гіпотетичній зустрічі з Зеленським

«Річ у тому, що для нас не існує теми Криму. А, як нам кажуть в Офісі президента України, Зеленський хоче обговорювати Крим», – заявив прессекретар Путіна.

Тож Пєсков вважає, що саме через це спірне питання наразі зрушень у підготовці зустрічі немає.

Після заяви Пєскова, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що українська сторона готова до зустрічі президентів.

«Ми не ховаємося від такої зустрічі і готові до неї, але у нас створюється враження, що російська сторона постійно знаходить відмовки, щоб уникнути такої зустрічі», – зазначив глава МЗС.

Ще раніше прессекретар Зеленського Сергій Никифоров заявив, що президент України готовий зустрітися з Путіним в будь-який час. Перший віцепрем'єр Олексій Любченко додав, що підготовка зустрічі президентів ведеться на найвищому рівні.

Зазначимо, ще 20 квітня 2021 року Володимир Зеленський записав відеозвернення, у якому запропонував Володимиру Путіну провести зустріч «в будь-якій точці Донбасу, де йде війна».

З такою ініціативою український президент виступив на тлі ескалації на сході України і наймасштабнішого нарощування російських військ біля українських кордонів.

Тоді у відповідь Путін заявив, що Україна перед «обговоренням проблем Донбасу» повинна провести переговори з «ДНР» і «ЛНР».

У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Фесенко розповів, що позиція РФ регулярно змінюється, адже після «Кримської платформи» у Росії категорично заперечували можливість такої зустрічі – мовляв, нема про що говорити. Зараз ситуація змінилася.

«Росія шантажує українську сторону цією зустріччю та її тематикою. Вона хоче нав’язати свій порядок денний для цієї зустрічі», – зазначив експерт.

Фесенко вважає, що певною мірою спрацював достатньо успішний візит президента Зеленського до США. Експерт припустив, що в Росії вирішили, хоча б з тактичних міркувань, зіграти на випередження і почати контргру.

«Тому, такі заяви зі сторони Кремля – намагання змінити тактику довкола зустрічі і продемонструвати, що саме Росія визначатиме теми. Але, у будь-якому випадку, тематика та порядок зустрічі узгоджуються обома сторонами», – наголосив політолог.

Чи можливо провести зустріч найближчим часом

Основною проблемою, яка стопорить проведення зустрічі двох президентів, є питання Криму, адже Росія вважає його своєю територією і каже, що «там нічого обговорювати».

Володимир Фесенко зазначив, що після заяв, які лунають з Кремля, ймовірність зустрічі двох президентів певною мірою зростає.

«Окрім Криму актуальними залишаються теми Донбасу, зростання напруги в акваторії Чорного моря, Керченської протоки, скупчення російських військ на українських кордонах», – наголосив експерт.

Фесенко нагадав, що тема Криму під час зустрічі з Путіним не обговорювалась і до цього. Однак на Нормандському саміті в Парижі Зеленський публічно підняв тему Криму, на що Путін відповів мовчанням.

Загалом політолог вважає, що Росія за будь-яких умов не погодиться обговорювати тему півострова.

«Не буде Росія, не важливо де – чи на зустрічі з Зеленським, чи у Нормандському форматі – вести переговори про Крим. Але Зеленський, своєю чергою, може цю тему порушити на спільній пресконференції і ще раз заявити, що Україна не визнає російську окупацію Криму і буде наполягати на українському статусі півострову», – розповів Фесенко.

Таку саму думку поділяє експерт-міжнародник Володимир Воля. У коментарі «Слово і діло» він зазначив, що ця зустріч заздалегідь виглядає нереалістичною.

«Апарат президента Зеленського й апарат президента Путіна повинні узгодити порядок денний, але на цьому етапі є протилежні позиції. Оскільки це (Крим і Донбас, – ред.) головні теми для української сторони, все інше обговорювати без цього немає сенсу», – вважає експерт.

Водночас він нагадав, коли Зеленський заявив, що хотів би обговорити Крим і Донбас, Росія не погодилась. Однак тема Донбасу все-таки обговорювалась на рівні Нормандського формату та зовнішньополітичних радників.

Тому, на думку Волі, в рамках «нормандської четвірки» зустріч Зеленського з Путіним більш реалістична, хоч там також можуть бути питання лише щодо врегулювання ситуації на Сході України.

Експерт припустив, що розмови довкола можливої зустрічі, фактично можна вважати розмовами про те, чи вдасться Меркель перед своєю відставкою ще раз організувати зустріч на найвищому рівні.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявляв, що готовий до діалогу з Путіним тільки за однієї умови.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: