Візит Зеленського до США: що дасть Україні угода про оборонне партнерство

Читать на русском
У рамках візиту Зеленського до США було підписано угоду про стратегічну основу оборонного співробітництва. Що саме передбачає ця угода та чому вона важлива для обох сторін, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський вдруге поїхав з робочим візитом до Сполучених Штатів. Цьогорічною головною подією візиту стала зустріч з американським колегою Джозефом Байденом. Напередодні Зеленський також провів низку зустрічей з високопосадовцями. Як результат, Україна та США підписали рамкову угоду про стратегічну основу оборонного співробітництва. «Слово і діло» поспілкувалося з експертом та спробувало розібратися, що саме передбачає ця угода та чому вона важлива для обох сторін.

Що передбачає оборонна угода

Міністерства оборони України і США підписали рамкову угоду про стратегічні засади оборонного партнерства. Вона посилює партнерство між відомствами двох держав.

Володимир Зеленський назвав документ новим етапом у співпраці України та США в оборонній галузі.

Угода визначає подальші кроки обох країн для підвищення військового потенціалу і готовності України до збереження територіальної цілісності країни, прогресу на шляху сумісності з НАТО і сприяння регіональній безпеці.

Які основні цілі передбачає угода:

  • США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України;
  • засудження російської окупації Криму та агресії на сході країни;
  • підтвердження постійної підтримки права України визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс, незалежний від зовнішнього втручання;
  • підтримка прагнення України до вступу в НАТО.

Поставлені завдання мають бути досягнуті за п’ять років – до кінця 2026 року.

Для того, щоб виконати усі цілі, передбачено двостороннє співробітництво в галузі безпеки, підтримку США, повноцінну програму тренувань і навчань, які мають допомагати Україні протистояти російській агресії.

Своєю чергою, Україна повинна провести оборонну реформу – відповідно до стандартів НАТО. Також передбачено посилення співпраці в галузі кібербезпеки та більш тісне партнерство оборонних розвідувальних спільнот.

Яке значення має угода для України та США

Експерт-американіст Владислав Фарапонов у коментарі «Слово і діло» наголосив, що угода – рамкова, тобто, це домовленість, яку ще мають реалізувати. Де-факто, у певних галузях – це продовження співпраці та своєрідне визначення прогресу завдяки сталій співпраці.

«Звісно, будь-яка стратегічна угода із США у сфері оборони та безпеки є знаковою, особливо для держав, які не є членами НАТО. Тому це, з іншого боку, окрім змістовного наповнення через двосторонню взаємодію, ще й позитивна іміджева історія», – розповів Фарапонов.

Зустріч року: якими меседжами обмінюються Україна та США напередодні візиту ЗеленськогоЗустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена відбудеться 30 серпня. Чого очікує українська сторона і на що готовий піти Білий дім – читайте в авторській колонці.

Тобто, для України доволі престижно мати такого сильного союзника, як Сполучені Штати. На думку експерта, для США ця угода стане підтвердження підтримки України не тільки «на словах», а й на ділі (на офіційному рівні).

«Це про інституційну співпрацю між відомствами, яка не буде публічною на першому етапі», – зазначив він.

Фарапонов вважає, що для України також є важливими кілька нових моментів: діалог щодо кібербезпеки та підтвердження співпраці між розвідувальними спільнотами. За його словами, це не публічна сторона співпраці, але вона має вагоме значення у контексті стратегічного партнерства.

«Важливим також є пункт щодо військового планування та оборонних операцій – воно буде посилюватись. Розглядаю це як можливість, завдяки зміцненню двосторонніх контактів, переймати досвід, співпрацювати, вчитися один в одного та продовжувати робочий діалог саме у військовій сфері, адже потенціал досі лишається величезним», – розповів експерт-американіст.

Загалом, експерт позитивно оцінює підписану угоду і не вбачає у ній негативних наслідків.

Реакція Росії на підписання угоди

Реакція Росії на підписання оборонної угоди між Україною та США не змусила на себе довго чекати. У Москві цю новину сприйняли скептично. Мовляв, «Сполучені Штати дружать не з Україною, а проти Росії».

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вже зазначив, що можливе наближення військової інфраструктури НАТО до кордонів Росії змусить Москву вживати контрзаходів.

«Потенційно це (вступ України в НАТО – Ред.) для нас дуже небезпечно, тому що НАТО таким чином продовжить залучення своєї військової інфраструктури до наших кордонів», – заявив він.

Загалом, за його словами, антиросійська риторика, яка лунала від Зеленського наводить на думку, що «основне завдання українсько-американської дружби – це дружити проти Росії».

Аналогічну думку висловив віцеспікер Ради Федерації Костянтин Косачов.

«Космос, кібербезпека, співпраця в оборонній галузі, обмін інформацією – все в контексті ведення «проксі»-війни з Росією», – написав він.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Україна демонструє «неонацистські» настрої і США це вигідно, адже вони «ніяк не реагують» (Лавров зробив відсилання на звернення Зеленського до жителів Донбасу).

Владислав Фарапонов вважає, що помітна реакція Росії буде тоді, коли вже публічно розпочнеться реалізація тих моментів, про які домовились. Водночас він сподівається, що ескалації на українсько-російському кордоні на тлі підписання угоди не буде.

Нагадаємо, 1 вересня відбулася перша особиста зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена. Американський лідер запевнив у незмінності позиції США щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії.

За підсумками зустрічі двох президентів випустили спільну заяву, яка стосується стратегічного партнерства двох держав. У ньому визначаються основні напрямки співпраці Києва і Вашингтона на найближчі роки.

Також США отримали пропозицію приєднатися до переговорів щодо Донбасу.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: